За това увеличение на заплатите на социалните работници се отпускат 4 милиона лева допълнително, съобщи заместник-финансовият министър Владислав Горанов, предаде БНР. Той отбеляза, че Агенцията за социално подпомагане е тази, на която в последните няколко месеца й се е наложило да работи много усилено по преодоляването на кризи като наводнението в Хасковска област, земетресението в Софийска и Пернишка области.

В момента средната работна заплата в АСП е около 450 лева. Увеличението на заплатите ще обхване 2868 социални работници.

Междувременно от Синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа" обявиха, че 16 дирекции "Социално подпомагане" от цялата страна са в готовност от 5 юли да започнат ефективни стачни действия във връзка с поставените от тях искания за подобряване условията на труд, осигуряване на всичко необходимо за правилното функциониране на Дирекциите в "Социално подпомагане"  и увеличаване на работната заплата с 35%.

"20-процентното увеличение на заплатите на социалните работници не е достатъчно", обясни по БНР председателят на синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа" Евтин Буюклиев.