Окончателното решение правителството ще приеме идната седмица, след дискусии със социалните партньори, предаде БНР.
Предложението е минималната работа заплата да се увеличи от 240 на 270 лв. от 1 юли. Това ще струва на бюджета 20 млн. лв. допълнително до края на годината. Част от средствата ще се върнат обратно в хазната под формата на данъци и осигуровки за пенсии и здраве.

Бизнесът изчисли, че на тях увеличението ще им струва двойно повече отколкото на държавата и се обяви против или поне до отлагането му за 2012 г. От работодателските организации коментираха, че това вдигане на най-ниската заплата ще наложи увеличение на доходите и на останалите служители. Работодателите допуснаха, че така ще се стигне до допълнителни съкращения.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че от 1 юли минималното заплащане ще се вдигне, тъй като приходите в бюджета вървели добре.

Вчера в късния следобед зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов обяви, че "ще се търсят законодателни мерки, които да помогнат да се намерят приходи за трайно увеличение на пенсиите и минималната заплата". Според него се търсят варианти за използване на приходите от приватизацията.

Минималната заплата 
Повишаването на минималната заплата на 270 лв. ще доведе автоматично до увеличаване на таксата за посещение при лекар - до 2,70 лв.
От минималната заплата зависят и добавките на майките на децата с увреждания, обезщетенията за периоди, които се признават за осигурителен стаж, без да се правят вноски - например разрешеният до месец неплатен отпуск. От нея зависят и заплатите на контролните органи на много институции.