В записания разговор между него, бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов е обсъждано как да бъде прекратено делото срещу Найденов. Става ясно още, че Борисов е бил предварително информиран в детайли за резултатите от проверката на прокуратурата за подслушването в МВР.

"Няма как човек да не е шокиран от съдържанието на тези записи.  Ако се окаже, че са автентични, става ясно, че независимо, че Борисов и Цветанов не са на власт, те реално контролират държавата. При тях идват прокурори на оперативки. Става ясно, че по същество контролът на ГЕРБ върху държавата е запазен", коментира на извънредна пресконференция Станишев, цитиран от БГНЕС.
 
Според него това е най-малкият проблем, тъй като от записите става ясно, че подателят е един от тези, които извършват тази незаконна дейност на СДОТО. Анонимният подател твърди, че е действащ служител и подслушването продължава по заповед на Цветанов, дори след като вече не е министър.

"Очевидно става дума за 15 април, 8.30 ч., денят, в който прокуратурата изнесе информация за проверката по първия сигнал за незаконното подслушване. Скандално е, че независимо от това, че съдебната власт трябва да бъде независима, се предоставя информацията на бившия премиер, за да може той да вземе мерки и политическа реакция. От разговора става дума, че по същество върви дискусия как да бъде възпрепятствано правосъдието, а това е тежко криминално престъпление", подчерта лидерът на БСП.

По думите на Станишев фактът кои са участниците в този разговор показва задкулисието на управлението на ГЕРБ. Според него не става дума за Цветанов, защото за него всичко е ясно, а за Борисов, който почти 4 г. беше премиер.
"Това държава ли е? Можем ли да говорим за европейска държава, когато премиерът командва прокурорите и решава какви решения да огласи прокуратурата? Кой е началникът на градския прокурор - Бойко Борисов?", попита риторично лидерът на левицата.

Той допълни, че е очевидно още, че в разговора се обсъжда проверката на скандалните обществени поръчки и се говори за европейски пари, с пълното съзнание, че трябва да бъде извършено закононарушение. Това е страшно. За каква справедливост и нов морал, за какво говорим изобщо.
"Вчера разбирам, че Борисов е казал, че ще е следващият президент, това ли е президентът, който българите искат да видят, това ли е държавата, в която искаме да живеем?", попита още Сергей Станишев.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък заяви, че главният прокурор Сотир Цацаров трябва да бъде подкрепен от всички в тази критична за България ситуация и да приложи цялата строгост на закона, предаде БТА. 

"Ще бъде проява на незрялост, ако тези разкрития ги причислим към графа "поредния скандал". Няма никакво значение дали този разговор може да послужи като доказателство пред съда, предвид на вероятността да е записан не по реда на закона. Много по-важно е, че няма съмнение, че се е състоял", заяви Местан.

Според него е станало ясно, че сме управлявани от подземие, облечено в публична власт и сме изправени пред разпад, пред разложение на властта.
Местан коментира още, че ако това се случи в нормална европейска държава и се окаже, че записите са автентични, уличените лица отдавна да са в ареста, но въпросът сега е доколко българското общество е резистентно към подобни прояви.

Самият Бойко Борисов заяви, че има паралелна структура на МВР, която подслушва, като зад това стоят Сергей Станишев и хората му. Бившият премиер се възмути от "наглостта и пошлостта" на тези хора е стигнали дотам, че да подслушват дома му в Банкя.

По-късно Николай Кокинов подаде оставка заради разпространените записи, а Върховната касационна прокуратура и Етичната комисия на ВСС обявиха, че започват проверки.