Спорният законопроект, който от месеци бе лансиран лично от Попова, беше отхвърлен днес в парламента на първо четене, след като никой от останалите депутати не подкрепи управляващите от ГЕРБ.

Проектът предвижда процедура по отнемане на имущество без влязла в сила присъда, когато гражданин не може да докаже доходите си. Допустимият предвиден праг на разминаване между приходи и имущество се равнява на 400 минимални работни заплати.

В кулоарите на парламента Попова обяви пред журналисти, че текстовете няма да бъдат поправяни, защото са достатъчно добри и ще се изчака благоприятен момент, в който все пак предлаганият модел на гражданска конфискация ще бъде приет като ефективен инструмент за борба с незаконно придобитото имущество, предаде БТА.

Тя опроверга твърденията на опонентите си, че гражданска конфискация не може да се приеме заради Конституцията и противоречи на европейската конвенция за правата на човека. Към конвенцията има такъв протокол, той се прилага в други страни, подчерта Попова.

По думите й, доводите на противниците на модела са удобно оправдание той да не се приеме и така да се оправдае несправянето с корупцията.
"Всеки, който има имущество, неоснователно придобито, е в обществен интерес да го върне. Това са принципите, залегнали в законопроекта, за които има положително становище и на т.нар. Венецианска комисия. Важно е да се чуе, че със закона не се отнемат имущества на стойност 100 000 лева, отнема се несъответствие в имущество над тази сума", категорична беше Маргарита Попова.

Тя все пак допусна, че има текстове, които могат да се подобрят.