По-рано днес прокуратурата съобщи, че разследва сключване на неизгодна сделка от длъжностно лице, от която Община Перник е ощетена с огромна сума. През 2014 г. от кметството било възложено кризисно сметосъбиране и сметоизвозване на търговско дружество, на което са изплатени 1 258 260 лв. Същевременно общината изплащала възнаграждение за същата дейност по сметосъбиране и сметоизвозване на друго дружество, с което е имала действащ основен договор - 495 168 лева.

Задържани са инж. Иван Иванов, който зае временно поста, след като тогавашният градоначалник Росица Янакиева влезе в парламента, и за Илинка Никифорова, която пък я заместваше до избора й за депутат.

Иванов е обвинен в това, че е извършил плащания с три платежни нареждания в полза на търговското дружество, на което Никифорова възложила дейности за суми съответно: 430 010 лв.; 370 020лв. и 458 230лв., и от това са настъпили значителни вредни последици за бюджета на община Перник – сума в размер на 1 258 260,00 лева, уточниха по-късно от пресцентъра на прокуратурата.

На Никифорова пък е повдигнато обвинение за това, че е превишила правата си, като без да е възникнало бедствие е свикала кризисния щаб за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия и издала заповед, с която възложила на търговско дружество да извърши почистване на битови отпадъц със специализирани сметосъбиращи машини, контейнеровози, работници и друга специализирана техника. Това тя направила с цел да набави за същата фирма имотна облага, въпреки наличието на действащ договор от 26.09.2005г. със същия предмет с друго дружество.

На Иван Иванов е наложена огромна парична гаранция от 150 000 лева, а на Никифорова значително по-ниска - 30 000 лв.

Тази сутрин разследващите екипи на ГДБОП и прокуратурата са започнали да правят обиски, съобщи БНР.

Ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев коментира, че 
досъдебното производство е образувано през декември. Според разследващите за сделката е било платено пет, шест пъти повече, като тези пари така и не са влезли в касата на общината. По думите му сделката е скандална, защото не е свършена никаква работа, а хората не са получили услугата, за която плащат с данъците си.

"И чрез тези фирми, грубо казано, през годините целенасочено постоянно, методично е източвана Община Перник", допълни Гешев.

В днешната операция са участвали и Служители от дирекция „Противодействие на корупцията“ към новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

„Нещата ще стават все по-сериозни за хора, които са злоупотребили или които смятат, че могат да продължават да злоупотребяват. Това е само началото,“ заяви шефът на дирекцията Антон Славчев.

Скандалът се разрази през пролетта на 2014 година между общината и сметопочистващата фирма „Лиел Констракшън“, припомня "Вяра нюз". Кметството я обвини, че не чисти, тя пък обвини общината, че й дължи около 1 милион лева. Градът потъна в боклуци, а от общината наеха фирми да ги извозят на сметището. Бе сключен т.н. кризисен договор със столична фирма за сумата, която сега Спецпрокуратурата разследва, като паралелно са издължавани и суми на „Лиел Констракшън“.

Твърди се, че собственикът й е бил близък до дупнишките бизнесмени Братя Галеви, които избягаха от правосъдието.