Кандидатурата на Фандъкова представи председателят на Предизборния щаб на ГЕРБ министър Цветан Цветанов, предаде „Фокус”.

“За всички вече е ясно, че Данчето Фандъкова няма да е част от президентската двойка”, обяви той по повод някои медийни публикации, че тя може да е кандидат за вицепрезидент на ГЕРБ, цитира го "Всеки ден".
В неделя партията ще обяви избраниците си за президентския вот.

"Слоганът „Градим България” най-много приляга на Йорданка Фандъкова. Община София е специална и тя е черешката на тортата", каза той и я описа като всеотдайна, добра и способна да изслушва. Цветанов й благодари, че е приела да стане през 2005 г. зам.-кмет с ресор образование.

„Аз бях човекът, който проведе първия разговор – как най-важното в една община е да има колектив и екип – всеки един с добри намерения да бъде изслушан. Фандъкова може да осигури средата”, добави вицепремиерът.
"Аз си спомням много добре какви бяха проблемите с Околовръстния път, метрото на София. След две-три години софиянци ще могат да се гордеят, че са част от столиците на Европа, а София е една от най-красивите столици на Европа", каза още той.

Самата Фандъкова благодари за доверието на колегите си от ГЕРБ и се обяви за продължител на политиката на Бойко Борисов на строителство и контрол. Тя реши да отвърне на упреците, идващи от конкурентите й за кметския стол на „Московска“ 33.
От раз проблеми се решават само в детските приказки. В реалния живот трябва много труд“, каза тя.

В 252 общини управляващата партия е издигнала собствени кандидати, а в шест - участва в коалиции за номинираните кметове. ГЕРБ ще подкрепи инициативни комитети на независими кандидат-кметове в други шест общини.
С обявяването на последните 65 кандидат-кметове завършва първият етап от работата на предизборния щаб на ГЕРБ, каза Цветанов. Днес бяха обявени и много кандидати в смесените райони.
Той посочи, че щабът е разгледал 123 листи за общински съветници и предстои утвърждаването на още листи.

Депутатът Ирена Соколова е кандидат-кмет за Перник, а Никола Белишки - за Панагюрище. Това бяха две трудни решения, добави Цветанов, цитиран от БТА. Досегашният кмет на Созопол Панайот Рейзи е подкрепен за още един мандат на поста.

Цветанов съобщи за два инцидента, при които са пострадали кандидати на ГЕРБ за кметове на общини в смесени райони. Той даде пример с кандидат-кмета на ГЕРБ за Джебел Мюмюн Исмаил, който е контузен от хвърлен по него камък. В смесените региони има голям страх, каза Цветанов и изрази надежда след местните избори това да се промени.

От ДПС ще положат максимални усилия срещу Юксел Ахмед - кандидата на ГЕРБ за кмет на община Дулово, смята председателят на предизборния щаб на ГЕРБ. Според него, Силистра е "бастион" на ДПС и "Дулово е общината, която ще бъде най-тежка за предстоящите избори".

Вътрешният министър Цветанов, който е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, ще си вземе дълга отпуска за президентската кампания от 23 септември до последния изборен ден - 30 октомври, стана ясно междувременно.