Оранжев код заради обилни валежи и силен вятър бе обявен в областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Сливенска, Търговищка, Русенска, Разградска, Плевенска, Великотърновска, Пловдивска, Пазарджишка, Старозагорска, Силистренска, Ямболска и Шуменска. Там ще продължава да вали интензивен сняг, придружен от силен вятър, съобщиха от НИМХ.

В Ловешка и Габровска области също се очакват силни превалявания от сняг, а в в Бургаско, Варненско и Добричко ще вали обилен дъжд, придружен също от бурен вятър.

Жълт код за потенциално опасно време заради снеговалежите е в сила за останалите 8 области в Западна България.

Синоптиците предупреждават, че времето е опасно и са възможни щети и жертви, затова всички трябва да са в течение на очакваните метеорологични условия, по възможност избягват рисковете и да следват съветите на властите. 

Населени места в страната останаха без ток.

В общините Годеч и Своге на Софийска област е обявено бедствено положение.

В някои райони в Силистренско има преспи над 2.5 метра.

Виелицата и снегът откъснаха Русе от света. Над 50 км/час е скоростта на вятъра в града и не се очаква затишие до края на деня. Затворени са всички пътища към София, Варна и Силистра, а по второстепенните участъци има закъсали множество автомобили, които се издърпват от екипи на Гражданска защита, предаде БГНЕС.
Тази сутрин заседава извънредно кризисният щаб в община Русе. Кметът Пламен Стоилов се разпореди да няма учебни занятия в училищата извън града, в които няма ток, а за учениците, които пътуват към Русе, да бъде неприсъствен ден.
Без ток са останали 11 населени места, а проблем с водата има в Иваново. Заради липсата на електричество се очаква да спрат да работят и клетките на мобилните оператори и затова от общината ще координират осигуряването на непрекъснато захранване с фирмите.

В областите Смолян, Пазарджик, Русе, Търговище, Шумен, Велико Търново, София, Перник и Кюстендил пътната обстановка е усложнена. В Смолянско се въвежда временно ограничение на движението, като всички автомобили да се движат с вериги. На цялата територия на област Плевен товарните автомобили също трябва да се движат с вериги.

На граничния ГКПП "Кулата" се спират товарните автомобили, които влизат от Гърция и пътуват за областите в България, за които е обявен код "оранжев".

Магистралите "Тракия","Хемус", "Марица" и "Люлин" са проходими, показват последни данни на АПИ за състояние на републиканските пътища. Затворени обаче са Златишки, Твърдишки, Върбишки и Троянски проходи. Забранено е движението на камиони над 10 тона през прохода Вратник и Шипченски проход.

При преминаване през Петроханския проход всички превозни средства трябва да се движат с вериги. В този участък е забранено движението на товарни автомобили над 10 тона и превозни средства с ремаркета и полуремаркета. През проходите Превала, Рожен, Предела и Печинско - всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните коли без ремаркета и полуремаркета.

Летище София работи при зимни условия, има закъснения на полети.

Премиерът Бойко Борисов каза рано сутринта, че е създадена максимално добра организация за почистване на магистралите и към момента те са проходими.
От Агенция „Пътна инфраструктура” призоваха гражданите, които нямат неотложна работа, да се въздържат от пътуване. На шофьорите, на които им предстои неотложно пътуване, да тръгват на път само с автомобили, заредени с достатъчно гориво, оборудвани за зимни условия и да карат със съобразена скорост и повишено внимание. Препоръчва се да се пътува със зареден мобилен телефон и вода.

Верижна катастрофа стана сутринта на 108-ия км на АМ "Тракия" в района на Пазарджик. Около 5.30 часа два камиона са се блъснали, след като не изпълнили полицейските разпореждания и продължили пътя си по магистралата въпреки усложнените метеорологични условия. Веднага след това в тях се блъснали автобус и лек автомобил "Пежо" с гръцка регистрация.
Няма тежко пострадали, съобщиха от полицията в Пловдив.

Движението за часове се отклоняваше преди разклона за Цалапица в посока Пазарджик. Към обед участъкът от магистралата, където стана катастрофата, бе отворен.

Автобус с 12 шивачки пък се обърна тази сутрин на пътя между селата Момино и Стряма. Инцидентът е станал около 7.50 ч. Само една от пътничките е имала болки в главата и е била транспортирана в болница.

Вижте актуалната прогноза