В събота от запад постепенно ще прониква студен въздух и преваляванията в по-късните следобедни часове отначало в крайните северозападни райони ще започнат да преминават в сняг. Силни валежи от дъжд и сняг се очакват в 14 области на страната – Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка, Бургаска, Сливенска, Ямболска, Хасковска, Кърджалийска и Смолянска.

В неделя сняг ще вали в северозападната част на страната, високите полета на Западна България и северните райони без Добруджа и Черноморието. Следобед снеговалежите ще обхванат цялата страна без югоизточните райони, където ще вали дъжд, но привечер от югозапад бързо ще спират. Към полунощ срещу понеделник валежите ще спрат навсякъде.

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

Обстановката в страната засега е спокойна, като се имат предвид очакваните обилни валежи от дъжд и сняг, съобщи дежурният в Гражданска защита, цитиран от БГНЕС.

Пътищата са проходими при зимни условия. В Монтана снежната покривка е 7 см, във Видин – 6 см, в Ново село – 5 см. На други места в Северозападна България снежната покривка е около 1-3 см. На повечето места прехвърча слаб сняг, уточниха от Гражданска защита.