"През времето, през което ние няма да имаме друг човек за премиер, правомощията на премиера ще се поемат от ръководителя на Националния съвет за поддръжка на мира и на реда (военната структура, поела властта в Тайланд вчера)", се казва в разпореждане на армията, в което се визира генерал Прают.

Общо 38 души са откликнали на призива на военните да се явят пред Националния съвет за поддръжка на мира и на реда, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Бившият премиер на Тайланд Инглук Шинаватра пристигна в база в Банкок, след като беше призована да се яви там от военните, извършили преврата. По-рано в базата дойдоха бившият временен премиер Ниватхамронг Бунсонгфайсан, който наследи за кратко Инглук на поста, и представители на досегашните управляващи и на опозиция.

Според тайландски медии няколко ключови политици от бившата управляваща партия "За тайландците" са били освободени след разговорите с военните. Засега не е известно какви теми са били обсъдени на срещата в базата.

Същевременно военните, управляващи страната, забраниха на 155 души, в това число политици и активисти, да напускат Тайланд, посочва Ройтерс, като се позовава на съобщение, излъчено по тайландската телевизия. Сред тези хора е и Инглук Шинаватра. След преврата вчера военните са разпръснали протестни лагери на проправителствените сили и на опозицията, издигнати в столицата Банкок и в други тайландски градове.

ООН изрази безпокойство във връзка с военния преврат. Военното положение и поемането на властта от армията може да ограничат основните свободи на тайландците, посочва Агенцията за правата на човека на световната организация.

"Призоваваме властите да вземат всички необходими мерки, за да гарантират, че ще бъдат зачитани основните човешки права", заяви Равина Шамдасани, говорителка на ООН за човешките права.

Европейският съюз настоя за "бързо връщане на законния демократичен процес в Тайланд" и призова за скорошно провеждане на заслужаващи доверие избори, които да са открити за участие за всички страни.

Френският президент Франсоа Оланд също осъди военния преврат в Тайланд и призова за незабавно връщане към конституционния ред и организиране на избори. Той подчерта, че трябва да бъдат зачитани основните свободи на тайландския народ. Британският външен министър Уилям Хейг призова Тайланд да възстанови демократично избраното правителство.

САЩ обявиха, че ще преразгледат военното сътрудничество с Банкок и ще решат дали то трябва да бъде временно прекратено.

За последните 80 години в Тайланд са извършени 18 военни преврата или опити за преврат, последният от които беше през 2006 година.

Военните извършиха преврат и поеха властта в Тайланд