Военнослужещите показаха, че могат да убият кобра със зъби, да пият змийска кръв, да разбият с глава подпалени тухли, да ходят по жарава, да се търкалят по натрошено стъкло, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Матис бе в Индонезия, за да укрепи сътрудничеството с тази страна, която се опитва да се предпази от хегемонията на Китай в региона, отбелязва Франс прес. Той бе посрещнат с военни почести във военната база Чиланкап в Джакарта, където се намира генералният щаб на индонезийските въоръжени сили.

В началото на демонстрацията под звуците на традиционни индонезийски барабани десетки военни, специализирани в борбата с трафика на дрога, показаха уменията си в различни бойни изкуства.

Необичайно бе зрелището, когато шест войници пристигнаха, носейки големи змии, сред които и две кобри, и ги убиха с едно захапване със зъби. Пред изумения поглед на американската делегация, водена от Матис, един от военните даде на свой колега да изпие кръвта на една от змиите.

Вижте снимка >>

После индонезийските домакини обясниха на американския си гост, че това се прави като израз на братство между военнослужещите.

След това военен показа как може да върви по жарава, а друг, че може да се търкаля върху счупено стъкло. Трети стреляше със завързани очи по топки, подхвърляни от друг войник.

В края на демонстрацията пристигнаха два хеликоптера, пълни с военни, специализирани в акции за освобождаване на заложници. Те трябваше за заловят мним терорист, взел един човек за заложник и придвижващ се с кола. Под звуците на музиката от филма "Мисията невъзможна", военните скочиха от малка височина от хеликоптерите. Някои от тях носеха военни кучета. После те бързо неутрализираха мнимия похитител с помощта на кучетата, нахвърлили се върху него.

Матис приветства военните за техните умения, похвали и кучетата, участвали в последната демонстрация. "Това са истински специални сили! Дори и кучетата знаеха какво трябва да правят", каза той.

След тази демонстрация Матис замина за Виетнам - втори етап от обиколката му в Азия.
Той ще бъде в Ханой броени дни преди петдесетата годишнина от офанзивата Тет - повратен момент в американската война срещу комунистите в Северен Виетнам, припомня Асошиейтед прес.

Матис каза пред репортерите, придружаващи го в полета до Ханой, че тази война е останала в миналото и не трябва да пречи на усилията за изграждане на по-тесни връзки в областта на отбраната.

Още при пристигането си в Ханой Матис отправи благодарност към страната, че е подкрепила санкциите на ООН срещу Северна Корея.