Решението е публикувано на сайта на съда.

Първоначалните присъди на кондуктора Георги Георгиев и началник влака Иванка Костадинова, наложени от апелативните съдии във Велико Търново, бяха съответно 12 и 8 години затвор.

Делото обаче беше върнато от ВКС с указание да се вземат предвид множество смекчаващи вината на подсъдимите обстоятелства. При второто разглеждане Апелативният съд промени присъдата на Георгиев на 3 години условно с 4-годишен изпитателен период.
Присъдата на Костадинова беше намалена на 2 години и половина условно, също с четиригодишен изпитателен срок.

Отменена беше и първоначалната оправдателна присъда на бившия директор на поделение "Спални и специални вагони" в БДЖ Георги Иванов, като той беше признат за виновен, но също бе осъден условно - на 1 година и шест месеца затвор с три години изпитателен период. 

Тримата, солидарно с БДЖ "Пътнически превози" ЕООД, обаче бяха осъдени да заплатят 1,9 млн. лв. обезщетения на 19-те близки на загиналите във влака, както и разноските по делото.

Сега състав на ВКС потвърждава решението, като излага мотивите си. От тях става ясно, че е взета предвид вината на Георгиев и Костадинова за инцидента през февруари 2008 г.

"Нито един от оцелелите не потвърждава обясненията на касатора, че той уведомил хората за пожара и им осигурил път за напускане на вагона. Напротив, става ясно, че не кондукторът, а пътници чукали по вратите на купетата и будели спящите. Установено е, че Д.В. (загиналият Даниел Вичев на 25 г. - б.р.), който държал междинните врати между кушет вагона и спалния вагон, за да могат пътниците да напускат горящото пространство, и намерил там смъртта си", пише в решението.

Освен това, следственият експеримент е показал, че Георгиев и Костадинова са имали възможност да помогнат на жертвите преди обгазяването да стане прекомерно. За изпълнение на нужните действия за евакуация и гасене на пожара, на кондуктора са били необходими малко повече от 3 минути, а токсична концентрация се е създала за около 5. 

Свидетели са дали показания, които опровергават думите на Костадинова, че е положила усилия за евакуацията им. Напротив, подсъдимата бързо напуснала влака, а вратата на спалния вагон , която твърди, че е отключила и извеждала пътниците, е била открита затворена.

В решението си ВКС обаче посочва защо все пак условните присъди са справедливи.

"Двамата подсъдими са попаднали в изключителна ситуация, за която са нямали достатъчна практическа подготовка, тъй като не били обучени за гасене на пожар и екипна работа. Те разполагали с ограничено време за действие и всяка пропиляна в неправилни манипулации, паника и суетене минута имала фатални последици", мотивират се съдиите.

Според тях Георгиев е допуснал нарушения, но не бездействал, а се опитал, макар и безрезултатно, да гаси пожара и да проникне в задимения вагон.
Костадинова пък разбрала, че влакът гори чак след аварийното спиране. Тя се поддала на възникналата паника и не могла да се противопостави.