За днес е обявен код "жълто" в 19 области в страната заради високите температури, като на места са възможни дори 37 градуса. Синоптиците очакват геомагнитна буря и предупредиха хората със сърдечни проблеми да не излизат навън.
Код "жълто" показва потенциално опасно време. Хората трябва да бъдат внимателни, когато излизат навън

Привечер от запад облачността ще започне да се увеличава и още във вечерните часове и около полунощ на места е възможно да превали и прегърми. В западната част на страната валежните количества в повечето райони няма да бъдат съществени, освен на отделни места северно от планините.

Утре над страната ще нахлува хладен въздух и температурите ще се понижат с 8-10 градуса. Краткотрайни превалявания са възможни главно в планините и източните райони.
Ще започне период на ветровито време, който ще продължи до сряда, а в някои райони на страната и до четвъртък. Вятърът ще бъде умерен, до силен, а по планините - бурен, като по билата и върховете не са изключени и ураганни пориви от запад-северозапад.

От НИМХ предупредиха за очакван утре вятър със скорост над 50 км/ч., чиито пориви могат да превишат 70 километра в час. Заради опасността от силен вятър е обявен код "жълто" за Видинско, Монтанско, Врачанско, Плевенско, Великотърновско, Русенско, Силистренско, Разградско, Търговищко, Шуменско,
Варненско, Бургаско, Добричко, Сливенско, Ямболско, Старозагорско, Пловдивско и Кърджалийско.

Ветровито ще бъде и по морския бряг, където в неделя и началото на следващата седмица облачността често ще бъде значителна и ще паднат краткотрайни валежи.
Повече слънчеви часове ще има над западната част на страната, но и там към средата на седмицата на места ще превали и прегърми.

Температурите постепенно ще се повишават и към сряда-четвъртък ще са от 25 до 30, в югозападните райони до 31-32 градуса.

В планините туристите трябва да се съобразят с ветровитото време, което ще се установи там от утре поне до сряда. Ще има променлива облачност, с краткотрайни превалявания и гръмотевични бури. Температурите на 1200 метра надморска височина от днешните високи стойности - до 25-27 градуса, от утре до сряда ще се понижат до 14-15 градуса.

По морския бряг от утре също няма да бъде подходящо за плаж заради силния вятър, студената вода и често облачното време с краткотрайни превалявания. Температурите ще бъдат малко над 20 градуса, в неделя и понеделник на някои места ще са и по-ниски и едва към вторник-сряда ще се повишат, достигайки 22-26 градуса.

Вижте детайлна прогноза за времето