Изключително съм радостна, че безвизовото влизане в ЕС за краткосрочно пребиваване в Шенгенската зона стана реалност за гражданите на Молдова с биометрични паспорти, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.

По думите й това съдейства за развитието на деловите, социалните и културните връзки между Молдова и ЕС.

Вижте снимки>>>

В отговор на украинската криза ЕС заяви, че ще ускори партньорствата си и от 28 април всички граждани на Молдова с биометрични паспорти ще могат да пътуват без виза в Шенгенското пространство, съобщи в изявление Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

Проевропейският молдовски премиер Юрие Лянка отбеляза, че насърчените от ЕС реформи и възможността молдовците да пътуват без виза са най-голямата надежда за решаване на "замразения конфликт" в Приднестровието, тъй като ще направят Молдова по-привлекателна за хората в размирния район.

Висш представител на ЕК потвърди, че освобождаването от виза не зависи от етническия произход и би могло да включва и хора, живеещи в Приднестровието.

Партньорските споразумение с ЕС зависят от определени реформи. В изявление Еврокомисията посочи, че Молдова е реформирала вътрешното си министрество, модернизирала е граничната си полиция и е отбелязала напредък в гарантирането на равноправие и на човешките права.