Това съобщи проф. Мирослав Иванов - завеждащ отдел "Сортове и сортоподдържане" в единствения у нас Институт по лозарство и винарство.

"Имаме идея да разработим сортове за лечение, както и идея за производство на вино, подходящо за диабетици", поясни професорът. Идеята ще се разработва в партньорство с Медицинския университет в Плевен и Тракийския университет в Стара Загора.

В България има няколко сорта грозде, които притежават качества да се използват за гроздолечение, поради факта, че запазват по-ниско съдържание на въглехидрати.

"Ако успеем, може да се каже, че ще направим крачка за използването на гроздето. Правено е преди години гроздолечение, но в последно време няма подобни опити и дано постигнем резултати. Спрели сме се да изследваме няколко сорта, особено безсеменния "Вит". Позоваваме се на проучвания, че безсеменните сортове имат повече лечебни свойства от семенните. Ако се постигне успех да бъде произвеждано и вино, подходящо за диабетици, това ще бъде принос и за медицинската и за лозарската наука - крачка в посоката, която сме си поставили с тези сортове - да се насочим и към лечението с грозде", каза в заключение проф. Мирослав Иванов пред БТА.