"За" спорните промени в Изборния кодекс и против ветото гласуваха 80 депутати от ГЕРБ, 12 от Реформаторския блок, 17 от Патриотичния фронт, 14 от БДЦ, 11 от „Атака” и 1 независим.

3-ма от РБ подкрепиха ветото, а други трима се въздържаха. 18 народни представители от ДПС гласуваха „за” ветото, а БСП и АБВ изобщо не участваха в гласуването.

За преодоляването му бяха необходими минимум 121 гласа "за".

Резултатът беше очакван. Още вчера, след среща между ГЕРБ, РБ и ПФ, Цветан Цветанов намекна, че в пленарната зала ветото ще бъде отхвърлено в името на стабилността на мнозинството.

Тази сутрин ПФ заявиха категорично - ако това не стане, ще оттеглят подкрепата си за кабинета. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов дори заяви, че очаква да се съберат около 130 гласа.

След гласуването Цветан Цветанов даде брифинг, на който обяви, че с мъдрост и водени от обществения интерес, управляващите са стигнали до този консенсус. Той подчерта, че след отхвърляне на ветото трите политически формации от мнозинството ще внесат промени в Изборния кодекс, с които ще регламентират отварянето на повече секции извън страната.

Поправките предвиждат в една страна да могат да се отварят до 35 секции, като заявленията за една ще трябва да са 60, а не 100.

Това дава възможност при разкриването на допълнителни секции да отпадне ограничението да се разкриват само там, където няма консулства и посолства. Това ще облекчи гласуването на българските граждани и ще ограничим струпването на много хора в изборния ден, с което бихме им създали неудобства”, уточни зам.-председателят на ГЕРБ.

Докато тези поправки бъдат приети обаче, с отхвърлянето на ветото мнозинството потвърди спорните решения, с които в населените места на държави в ЕС, в които няма дипломатическо представителство, ще се образуват избирателни секции при не по-малко от 100 избиратели, подали заявление.
В градовете извън ЕС с население над 1 млн. души, в които няма посолство или консулство, пък ще се образува само една секция, пак при наличие на 100 заявления.

Бурни дебати

Дебатите в пленарната зала продължиха около три часа.

Валери Жаблянов от БСП разкритикува остро мотивите на държавния глава и ги нарече пълно лицемерие, защото не е наложил вето и на задължителното гласуване.

"Въвеждането на задължителното гласуване е въпрос, който надхвърля представите на всеки демократичномислещ гражданин как трябва да бъде формулирана властта. Тази практика е позната основно в авторитарни режими", заяви социалистът.

Четин Казак от ДПС пък каза, че са категорично против този вариант на промени в кодекса и също критикува държавния глава, че е наложил вето само за вота зад граница. 

Очаквам онези политически сили, които претендират, че споделят европейските ценности, да спрат да се поддават на шантажа, на натиска на ултранционалистически, ксенофобски партии, пък били те и техни коалиционни партньори”, заяви още той.

След гласуването Алиосман Имамов потвърди, че ДПС ще сезира Конституционния съд за "много текстове, които са откровено противоконституционни”.

Лъчезар Никифоров от АБВ предложи да се създаде експертна група за промени в Изборния кодекс, които да гарантират, че той ще работи поне 10-15 години, без да бъде променян.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е в опозиция, заяви, че партията му ще подкрепи категорично ветото на президента. Той подчерта, че гласовете от Турция, от които ПФ се опасяват, ще дойдат независимо какво пише в кодекса, защото "съществува възможност за транспортиране на гласоподаватели". По думите му всичко друго е популизъм.

Според Кънев се въвежда презумпцията, че всеки български гражданин, изгонен от комунистическия терор, работи срещу интересите на България.

"Казва се, че тези хора са малоумни и Ердоган може да им каже как да гласуват. Те гласуват срещу Ердоган на турските избори", добави той.

Кънев каза още, че в ЕС ще се стигне до оттегляне на избиратели и добави:

"Ако отхвърлите ветото, ще дадете кошмарен знак на цялата българска диаспора - че българският политически елит не се интересува от нейната съдба, не я разглежда като част от нацията, не желае да зависи от нейните гласове, защото не може да ги контролира. Ще прекършите устрема на няколко хиляди сънародници, които със собствени усилия и средства откриваха секции", обърна се лидерът на ДСБ към управляващите.

В профила си във Фейсбук пък той припомни, че националният химн не е писан на българска територия, а от българин, живеещ в чужбина (Цветан Радославов - б.р.).

"Написал го е във влака, докато се е връщал в родината, за да воюва за нейното единство...", добави Радан Кънев.

От ГЕРБ не взеха думата.