За сравнение, в Европа превишението на нормите е много по-малко.

Кметовете ще могат, както в други европейски градове, да забраняват движението на автомобили, когато се установи повишено замърсяване на въздуха.

Според национален доклад населението, засегнато от замърсяване на въздуха с фини прахови частици под 10 микрона над допустимите норми по данни до 2013 г. е 83,55 на сто. За Европа този процент за периода 2001-2012 г. е от 22 до 42 на сто, сочат данните.

Като основен източник на замърсяване - с принос 59 на сто, се посочва битовото отопление - чрез изгарянето на твърди и течни горива. През 2013 г. най-много дни с превишения на средноденонощната норма са измерени в Пловдив - 173 дни, Варна - 155 дни, и Монтана - 139 дни.

В Девня е най-чист атмосферният въздух, но жителите в Северозападна България дишат най-замърсен въздух заради липсата на инвестиции за подобряване на жизнената среда.

На първо място по замърсяване на въздуха с фини прахови частици за 2014 и 2015 г. е Видин, следван от Монтана, Ловеч и Плевен, каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) Ваня Григорова, след като представи данните от Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда, който анализира данни от 2013 година, предаде БТА.

Чрез промени в закона за чистотата на атмосферния въздух ще се въведат повече санкции и мерки за намаляване на замърсяването.

Ще се налагат до пет хиляди лева глоба за кмета, ако не се спазват мерките:

"Възможност за промяна на автомобилното гориво или на превозни средства с алтернативно гориво. Що се отнася до битовото отопление, мерки като например поставянето на филтри на комините, смяна на начина на отопление в индивидуални жилища или съответно в райони на населените места, където хората основно се отопляват с твърдо гориво", поясни министър Ивелина Василева, цитирана от БНР.

Все още се обмисля вариант енергийните помощи за социално бедните да се отпускат за отопление, което не води до значително замърсяване.

По данни от Изпълнителната агенция по околната среда в 73 на сто от контролните пунктове е установено превишение на допустимите нива за шум в населените места.