По предварителна информация онкоболният е починал и близките са обвинили лекаря, че не му е оказал помощ заради неадекватното си състояние, тъй като е употребил алкохол.

Окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров обясни, че лекарят е работил в Спешния медицински център и се е отзовал през нощта на сигнал на близки на онкоболен, който преди няколко дни е претърпял и инфаркт. Лекарят е бил във видимо нетрезво състояние. Той е поставил две инжекции на болния, след което пациентът е починал.

При взетата кръвна проба е установено, че в кръвта на медика има 1.7 промила алкохол. Иззети са двете ампули и спринцовката, с която е извършена инжекцията. Образувано е досъдебно производство по чл. 123 от Наказателния кодекс за лекарска небрежност.

Ще се извърши аутопсия на починалия мъж, ще се изготви и съдебно-медицинска експертиза.

Починалият варненец е на средна възраст, уточни Чавдаров.

Д-р Антоанета Касабова от Спешния център във Варна не пожела да коментира случилото се, предаде Дарик радио. „Докато не се изясни случаят, няма какво да коментирам”, заяви тя.

Д-р Касабова разкри единствено, че задържаният лекар е на 53 години и е с дългогодишен опит. Във Варна е от около три години. Досега не е имал провинения заради употреба на алкохол.

Преди два дни стана ясно, че двама лекари в столичната Национална кардиологична болница са глобени със сума между 100 и 600 лева за смъртта на 69-годишен пациент пред вратите на лечебното заведение. Медиците отказали да прегледат мъжа, който бил с тежък инсулт.