Вчера стотици родители на деца с увреждания от цялата страна протестираха в София с искане за адекватна помощ. Повечето майки, облечени в черно, носеха черни балони.

На скандалното видео, което бе разпространено в социалните мрежи, е заснет разговор между служителя на МТСП и един от участниците в протеста, чийто брат е инвалид. Той пита дали министър Ивайло Калфин ще е в сградата на ведомството по време на протеста, а чиновникът му отговаря, че социалният министър в сряда е зает плътно - първо на заседанието на Министерски съвет, а след това и в парламента, където има блиц контрол.

"Ще предадеш на този, който ви организира протест, че е кух като градинска лейка. В сряда протест не се прави! Първо има МС, после блиц контрол в парламента. Никой не може да си позволи лукса да не отиде, нито на едното, нито на другото. Организаторът им е просто куха градинска лейка", казва чиновникът.

Една от организаторките на протеста е Ина Маринова, която е майка на 14-годишната Вики, болна от детска церебрална парализа.

"Не знам дали сме кухи или запълнени лейки, но защо трябва да сме някакви, за да си търсим правата. За мен това е крайно неуважително, защото ние не сме някакви организации. Ние, организаторите, сме обикновени майки, родители на деца с увреждания. Но имаме права, искания и проблеми, които те трябва да решават. Аз не се чувствам обидена, по-скоро ми е смешно, но министър Калфин трябва да се чувства засрамен, защото това са служители, които той е назначил", категорична бе Маринова, цитирана от bTV.

Тя допълни, че за една година след предишния им протест през април 2015 г. нищо не се е променило за родителите с увреждания.

Първо министър Калфин поднесе извиненията си на майките на деца с увреждания. Той обясни, че заснетият служител отговаря за контрола и сигурността в министерството и се казва Славчев.

"Искам да започна с извинение към организаторите и всички, които са се почувствали засегнати. Извинявам се действително от сърце. Това е абсолютно ненормално и не е поведение, което ще допусна в министерството. Служителят, естествено, че ще понесе наказание. Има си процедура”, каза Калфин.

Той поясни, че не се е срещнал с майките, защото в сряда по закон трябвало да бъде в парламента и на Министерски съвет.

По-късно от Министерството на труда и социалната политика съобщиха, че Ивайло Калфин е освободил от длъжност Светослав Славчев – главен експерт в звено „Сигурност на информацията и подготовка за отбрана“ в МТСП.

Социалният министър пък се срещна и разговаря близо два часа с Красимира Обретенова и Вера Иванова - представители на майките на деца с увреждания.

В рамките на дискусията министърът и майките са се договорили да потърсят ефективни решения на поставените от тях искания. По инициатива на министър Калфин предстои да се организират серия от срещи, така че по-бързо да се достигне до подобряване на условията на живот на семействата на деца с увреждания.

Министър Калфин припомнил, че по част от исканията МТСП вече работи.

"На срещата ни миналата година беше поставен въпросът за електронен регистър на хората с увреждания. В момента сме на заключителна фаза на изработване на такъв единен регистър, в който да се синхронизира информацията от отделните социални служби, така че да се облекчи максимално бюрократичната процедура, през която се налага да преминават децата с увреждания и техните семейства", е коментирал той.


АБВ сваля доверието си от Светослав Славчев

Градският съвет на АБВ ще разгледа предложение за снемане на доверието от Светослав Славчев и ще стартира процедура по прекратяване на членството му в партията, поради недопустимото му отношение към организаторите и участниците в протеста на майките на деца с увреждания, съобщиха от партийния пресцентър.

"Заявяваме категорично, че като социално отговорна и демократична политическа сила, АБВ винаги е работила и ще работи за подобряване на качеството на живот в България. В тази връзка подчертаваме, че нетърпимостта на ръководството и на членовете на партията към подобен тип поведение, каквото е демонстрирал г-н Славчев, е извън всякакво съмнение", се казва в съобщението на АБВ.