Става въпрос за Национална професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец и Технологично училище „Електронни системи” в София, познато като ТУЕС.

Според наша информация директорите на двете училища са били привикани на среща в София, на която им е обяснено, че статутът им като учебни заведения не отговаря напълно на закона за предучилищно и училищно образование.

Като цяло двете училища са подчинени на Техническия университет в София. За поста на директорите се провежда конкурс, но организиран от университета.

Иначе и в двете училища, към които интересът в последните години е много голям, часове водят преподаватели от Техническия университет.

Рокадите в двете училища ще се изразяват в това, че директорите ще трябва да минат в договореност с регионалния инспекторат на образованието, който да им стане работодател. Така реално директорите им ще бъдат преназначени на постовете си.

По наша информация в училищата няма да се променя успешният модел на обучение, но вече ще се провежда при спазване на закона.

Статутът на на училищата не е променян от 30 години, а с рокадата сега това ще стане. Най-вероятно ще има промяна и на формата на сътрудничество с университета.

От Техническия университет обявиха пред Дир.бг, че другата седмица ще има подробности по случая.