Шишани, наричан и Омар Чеченеца, въпреки че е грузинец по националност, беше смятан за военен министър на ИДИЛ. Съобщения за това, че е убит при бомбардировка на 4 март, излязоха – също от източници в Пентагона, преди няколко дни.

По-късно обаче информацията беше опровергана, оказа се, че джихадисткият водач само е ранен, макар и много тежко. Според източник от опозиционната Сирийска обсерватория за човешките права той е бил закаран в болница в Ракка, където го е лекувал «джихадистки лекар от европейски произход».

Говорител на Пентагона сега е потвърдил смъртта му пред Би Би Си: «Той е мъртъв».

Служители на САЩ смятат, че Омар Шишани, известен като опитен командир, е бил пратен в Шадади, за да стегне силите на ИДИЛ след серия техни военни поражения.

Миналия месец гр. Шадади е бил превзет от Сирийската арабска коалиция, в която участват бунтовници против режима в Дамаск и кюрдски сили.

Джихадистът "с рижата брада"

Известен с гъстата си рижа брада, но също с жестокостта и ожесточеността си в боевете, Омар Чеченеца, беше един от най-издирваните главатари на групировката "Ислямска държава" в Сирия.

Джихадистът, чието истинско име е Тархан Таймуразович Батирашвили, е грузински чеченец, за чиято глава американското правителство обяви награда от 5 милиона долара, отбеляза преди дни АФП, цитирана от БТА.

Вашингтон представя този "опитен полеви командир" като еквивалент на министър на отбраната в джихадистката организация.

Омар Чеченеца е роден през 1986 г. в долината Панкиси в Грузия, населена главно с чеченци. Баща му е християнин, а майка му - мюсюлманка. След като се бие в редовете на грузинската армия срещу руснаците през 2008 г., той напуска армията и лежи 16 месеца в затвора за притежание на оръжия. След това отива в Сирия и се присъединява към групировка, която се бори срещу режима на Башар Асад.

През 2012 г. той става командир на батальон чуждестранни бойци, казва Аймен Джавад ат Тамими, изследовател към американския мозъчен тръст "Близкоизточен форум".

През май 2013 г., когато се създава ИД, Чеченеца се заклева във вярност на нейния водач Абу Бакр ал Багдади и е назначен за военен командир на групировката за Северна Сирия, уточнява Тамими.

Той беше смятан за "най-висшия военен командир" в ИД от Ричард Барет от "Суфан груп" - компания за анализи на разузнавателна информация, оглавена от бивш служител на ФБР.

"Той със сигурност е много компетентен ръководител и се радва на лоялност от страна на чеченските бойци, смятани от ИД за елитни войски", казва (преди потвърждението за смъртта му) пред АФП Барет.

При все това Омар Чеченеца не е участвал в политическото ръководство на джихадистката организация - структура, по-неясна и от военното й подразделение.