Бан Ки-мун цитира опасенията на специалния пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан, че Сирия може би вече е достигнала до "преломния момент" след избиването на 108 души в Хула миналия петък, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Прекъсването на огъня на 12 април, което е част от плана на Анан от шест точки за възобновяване на мира, за момента не успява да даде резултати.

"Избиването на цивилни подобно на това, което видяхме миналия уикенд, може да предизвика катастрофална гражданска война в Сирия - гражданска война, от която страната никога няма да се възстанови", посочи генералният секретар на ООН на конференция в Истанбул.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън разкритикува междувременно отношението на Русия към кризата в Сирия, като посочи, че позицията на Москва може да тласне близкоизточната страна в гражданска война, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Руснаците „ми казват, че не искат гражданска война. Аз пък настоявам, че именно тяхната политика ще допринесе за избухването на такава война”, посочи Клинтън по време на реч в рамките на визитата й в Дания.

Сирийски бунтовници дадоха днес ултиматум от 48 часа на президента Башар Асад, за да спазва международния мирен план за прекратяване на насилието или, в противен случай, да се готви за последствията, заяви говорител на бунтовниците, цитиран от Ройтерс.
"Общото ръководство на Свободната армия в Сирия обявява, че дава на режима последен ултиматум от 48 часа, за да приложи решенията на Съвета за сигурност на ООН", каза полковник Касим Саадедин в изявление в YouTube.
"Ултиматумът изтича в петък в 12 часа местно време. След това сме свободни от всякакви ангажименти и ще защитаваме цивилните, техните села и градове", се казва в изявлението.
Командирът на основната въоръжена бунтовническа група в Сирия Асаад призова Кофи Анан да обяви официално за провален прилагания план за прекратяване на насилието в страната. Това, по думите на бунтовническия лидер, ще развърже ръцете на опозиционните бойци да подновят нападенията срещу силите на президента Башар Асад, съобщи Ройтерс.

Пред телевизия Ал Джазира Асаад отхвърли 48-часовия ултиматум, отправен от ръководството на Свободната армия в Сирия до Башар Асад да приложи решенията на Съвета за сигурност на ООН.
"Няма никакъв ултиматум. Ние настояваме Кофи Анан да излезе с декларация, че планът му се е провалил, така че да сме свободни да извършваме военни операции срещу режима", каза Асаад по Ал Джазира, добавяйки, че бунтовническите сили досега са спазвали ангажиментите си към плана.

Сирийската опозиция обвини Русия, че насърчава режима да извършва "дивашки престъпления" над народа си след като Москва изключи варианта да подкрепи нови действия в ООН, пише в. "Индипендънт", цитиран от БТА.
Дори след като наблюдателската мисия на Анан съобщи, че е открила телата на 13 сирийци, които изглежда са били екзекутирани без съд и присъда, руският заместник-външен министър Генадий Гатилов заяви, че всякакви нови мерки в Съвета за сигурност биха били "преждевременни" и попари надеждите, че
шокиращата касапница в Хула може да премахне буксуването в Съвета за сигурност.

Сирийското правителство обяви междувременно, че освобождава от затвора 500 души, арестувани по подозрение, че са участвали в продължаващия 14 месеца бунт, съобщиха сирийските медии.
Ройтерс отбелязва, че решението на властите в Дамаск идва два дни след призива на Кофи Анан до президента Башар Асад да освободи затворниците.