Руският президент Владимир Путин е обсъдил кризисната ситуация в Украйна в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, президента на Франция Франсоа Оланд и украинския държавен глава Петро Порошенко. Това съобщи днес пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и БТА. 

В контекста на международните усилия за съдействие за мирното разрешаване на конфликта бе подчертана необходимостта да се осигури трайно прекратяване на огъня в Донбас, се посочва в прессъобщението.

Лидерите са обсъдили въпроса за икономическото възстановяване на пострадалите региони и оказването на хуманитарна и социална подкрепа за населението. Те са отбелязали приоритета на размяната на пленници и изтеглянето на тежкото въоръжение.

До 10 000 руски военни се намират в Източна Украйна, заяви началникът на генералния щаб на украинската армия Виктор Муженко, цитиран от Франс прес и БТА. Той добави, че близо 50 000 руски войници са разположени по източната руско-украинска граница.

Киев и Западът на няколко пъти обвиниха Русия, че праща войски в Украйна, където конфликтът отне от април досега живота на 4700 души.
По-рано руският външен министър Сергей Лавров отхвърли тези обвинения.

Днес Муженко обвини Москва, че продължава да доставя военно оборудване за проруските сепаратисти въпреки новото прекратяване на огъня, влязло в сила на 9 декември.

САЩ и техните партньори са готови да смекчат санкциите, въведени срещу Русия, но във Вашингтон не виждат признаци, че Москва предприема стъпки към деескалация на ситуацията в Украйна, каза на брифинг във Вашингтон днес прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от ТАСС, на която се позова БТА.
Според него последните данни сочат, че последствията от въведените санкции за руската икономика се засилват и руското ръководство трябва да реши дали си струва да продължава същата политика.

Ърнест съобщи, че президентът Барак Обама възнамерява да подпише до края на седмицата приетия от Конгреса в събота закон, който позволява да се въвеждат допълнителни санкции против Русия и да се оказва военна помощ на Украйна.

"Ние ще продължим да стоим до Украйна, докато се уверим, че този конфликт върви към края си и с пълно уважение на украинския суверенитет и териториална цялост”, заяви върховният представител на ЕС по външните отношения Федерика Могерини.

Порошенко: Украйна във Вишеградската група

Петро Порошенко е предложил Украйна да бъде приета във Вишеградската група, съобщава РИА Новости, цитирана от "Фокус". По мнението на президента, встъпването на Украйна във Вишеградската група е възможно в случай на успешно провеждане на проевропейски реформи в страната.

Ние вярваме, че в резултат на активното реформиране на Украйна, Вишеградската четворка ще се промени на Вишеградска петица”, заяви Порошенко.