Това решиха депутатите, като гласуваха на първо четене Законопроекта за предучилищното и училищното образование, предложен от правителството. Той бе приет с гласовете на едва 81 от общо 240 депутати, 13 бяха "против", а двама се въздържаха. Дискусията продължи близо четири часа, като на втория беше извършена проверка за кворум.

ДПС и левицата са срещу проекта, "Атака" се въздържа, ГЕРБ, Синята коалиция и трима независими депутати подкрепиха текстовете.

15 септември остава начало на учебната година. Няма да повтарят годината учениците до 4-ти клас, а от 5-ти клас ще може да се преминава в 6-ти и с една двойка, но при условие, че ученикът има минимум четворки по останалите предмети.

От учебната 2016-2017 г. на предучилищна подготовка задължително ще трябва да ходят децата, навършили 4 години. Дотогава тя е задължителна за петгодишните, ако учебната година съвпада с навършването на възрастта. На училище - отново задължително, трябва да ходят до 16-годишна възраст и образованието започва от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 7 години от детето.
По решение на родителите в първи клас може да се запишат и шестгодишните.

Родители, които не осигуряват присъствието на децата си в детската градина или в училището, да се наказват с глоба в размер от 50 до 150 лв., а при повторно нарушение - от 100 до 500 лв., предвижда законът.

Право на държавна субсидия от 2016 г. ще имат частните детски градини и училища за осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование. Когато частните детски градини и училища получават пари от бюджета, могат да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата.
След въвеждането на държавна субсидия таксите няма да отпаднат, но вероятно ще бъдат намалени с процента, който държавата им дава, коментира министърът на образованието Сергей Игнатов.

"Ако тя (субсидията) трябва да бъде приложена от тази учебна година, ще струва на държавата около 10 млн. лв. допълнително на година. Смятаме, че през 2016 г. тази сума ще е по силите на бюджета, благодарение на строгата финансова дисциплина", уточни министърът.  По думите му частните училища и градини са в конкурентна среда и при този демографски срив не може да се очаква там масово да " нахлуят" деца. В същото време повече семейства ще могат да си позволят частно образование за децата си .

Обучението за придобиване на основно образование ще става от I до VII клас на два етапа. Начален - от I до IV клас включително, и прогимназиален - от V до VII клас включително.
Средното образование ще се получава от VIII до XII клас включително - първият етап - гимназиален, е от VIII до Х клас, а вторият - от ХI до ХII клас включително.

С изключение на учебния предмет "чужд език", на учебния предмет "майчин език" и на предметите, които се изучават на чужд език, учителите са длъжни да преподават на български.

По време на обсъждането на законопроекта ДПС поиска гаранция, че майчин език ще се изучава минимум по четири часа седмично в рамките на учебния план. Зам.-председателят на движението Лютви Местан обясни, че ДПС няма да подкрепи законопроекта. От партията не приемали формулировката в проекта "може да изучава майчин език", както и разпределението на часовете да се утвърждава от министъра на образованието.
Сергей Игнатов обаче заяви, че в законопроекта има други текстове, които защитават правото за изучаване на майчиния език.

За 48% от първокласниците у нас майчиният език не е български, обясни в началото на миналата година министърът.