Около 466 000 ученици ще бъдат включени в европейски проект за кариерно ориентиране в училищното образование, съобщи още зам.-министър Милена Дамянова, предаде БТА.

Проектът ще се проведе в 28 регионални центъра в областните градове от 150 обучени консултанти. Те, заедно със 780-те педагогическите съветници в училищата, учители и директори, ще подпомагат учениците в техния самостоятелен избор на образование или професия.
Проектът ще продължи 26 месеца, неговата стойност възлиза на 10 млн. лева,  каза Игнатов.

Системата за кариерно развитие включва три групи ученици. В първата влизат децата от първи до четвърти клас. Те ще получават информация за професиите на хората в съответното населено място, в което живеят и за уменията, необходими за тях.
Учениците от пети до осми клас ще се учат как да изберат подходящо образование или професия.
Учениците от девети до 12-ти клас ще бъдат подпомагани в професионалната им реализация, съобразена с пазара на труда.

Информация за кариерното ориентиране на учениците ще може да се получава и в часа на класния ръководител, както и на интернет-платформата по проекта, съобщиха от МОМН. Учениците до четвърти клас ще бъдат ориентирани в часовете за самоподготовка и в заниманията по интереси.

Сега в списъка за професионално образование и обучение са включени 205 професии с близо 480 специалности, съобщи Соня Найденова - координатор по проекта. Тя обясни, че се предвижда за всяка от професиите да бъде разработена характеристика - какво представлява тя и какви са изискванията за усвояването й.
Кариерните консултанти ще вземат заплата от около 580-620 лв.

Изпитите две в едно

На 23 май в модула за националното външно оценяване в седми клас по математика задачите ще са 20, а не 25, както през миналата година, тъй като се увеличи броят на задачите със свободен отговор, каза още пред журналисти Милена Дамянова. Тя уточни, че в модула за външното оценяване по математика ще има 4 задачи със свободен отговор и затова ще е необходимо повече време за решаването им. Във втория модул по математика сега ще има не 5, а 4 задачи, две от които ще се по формата на международното изследване PISA.

В  края на 2011 г. стана ясно още, че от изпита по математика за външно оценяване отпадат темите за квадрат, трапец и за равнобедрен трапец.

При организирането на изпита по български език в 7 клас няма да има промени, съобщи още зам.-министърът.

Тази година за първи път националното външно оценяване (или изпитите след седми клас в гимназиите) и държавните зрелостни изпити за 12-и клас ще са в един ден, но ще започнат в различен час. Целта е да не се губи учебно време, коментира Дамянова.
На 21 май от 8.00 ч. ще е матурата по български език и литература (БЕЛ) за 12-и клас, а от 10.00 ч. - външното оценяване по БЕЛ в седми клас.
На 23 май от 8.00 ч. ще е втората матура по избор за 12-и клас, а от 10.00 ч. - външното оценяване по математика в седми клас.

Тестът за матурата по БЕЛ за 12-и клас ще се генерира на 21 май в 5.30 ч., а за останалите матури ще има варианти, които ще се теглят в деня на изпита, каза заместник-министърът на образованието.
Третият държавен зрелостен изпит ще се проведе на 28, на 29 и на 30 май по различните учебни предмети.