Натовски учения в Полша за защита на балтийските държави

stat
10:10  |  19 юни 2017 | По света / Редактор Таня Тодорова /  
Учението на НАТО беше на полско-литовската граница Учението на НАТО беше на полско-литовската граница
Сн.: БТА

Американски и британски войски проведоха първите мащабни отбранителни учения на НАТО на полско-литовската граница.
При ученията бяха отработени действия при евентуален опит на Русия да откъсне балтийските страни от останалите членки на алианса.

Вижте снимки >>>

Границата между Полша и Литва, дълга 104 километра, минава през селскостопански земи, гори и хълмиста местност, известна като Сувалкския коридор. Ако той бъде завзет от Русия, Естония, Литва и Латвия ще бъдат откъснати от съюзниците им от НАТО.

В продължение на два дни американски хеликоптери и британски самолети участваха в ученията, в които бяха включени и войски от Полша, Литва и Хърватия, симулирайки защита на потенциална критична точка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия заявява, че няма никакви планове да нахлува в балтийските страни и казва, че НАТО застрашава стабилността в Източна Европа, като засилва военното си присъствие си там и провежда такива учения.

Американският генерал Бен Ходжис, командващ силите на САЩ в Европа, обаче заяви, че е жизненоважно НАТО да демонстрира, че е готово да действа и да помага на съюзниците си да държат отворен т.нар. коридор.

В състоялите се през уикенда учения в района на Сувалки участваха около 1500 войници, но според командващия литовските сухопътни сили бригаден генерал Валдемарас Рупсис в случай на реална руска атака, ще са необходими много по-големи сили. Последно в По света


Спекулира ли се с мораториума за нови лекарства?

Представител на неправителствена организация и болничен директор сблъскаха позиции за мораториума за нови лекарства и има ли ли спекулации по темата.