Първата съдебна инстанция призна вината им затова, че 21-годишният Петър, в съучастие с лелята на Женя, която е подбудител и помагач, на 27 септември миналата година умишлено я е убил, предаде Дарик радио.

Убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин, с особена жестокост и с користна цел. Момичето е умирало бавно и мъчително, като е усещало всеки един от 77-те удара, нанесени й от дрогирания Петър с „нож за мазане на филии”.
За този състав на съда няма съмнение, че физическият извършител на убийството е Петър, който е бил мотивиран от лелята на Женя. Именно Светла Тодорова е подбудила, склонила и улеснила младежа във всичките му действия и така е подпомогнала убийството на племенницата си заради част от семейната къща.

Прокуратурата поиска за лелята доживотен завор без право на замяна, а за физическия убиец - доживотен, защото още е много млад и има време да се поправи.

"Искам да бъда осъден", бяха последните думи на Петър, който допълни пред съда, че съжалява много, но нищо не може да оправдае стореното от него.

Тодорова обаче през цялото време на процеса отричаше да има нещо общо с убийството.

Съдът присъди общо 800 000 лева, които двамата осъдени да заплатят на родителите на Женя като обезщетение за причинените неимуществени вреди, съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.
Близо 38 000 лева е общият размер на разноските по процеса и държавните такси върху присъдените обезщетения, които Петър Ангелов и Светла Тодорова дължат на държавата. И двамата осъдени ще търпят при първоначален специален режим доживотните присъди.

Според съдебния състав обаче подсъдимите е трябвало да бъдат трима - и приятелката на Петър и дъщеря на Светла - Даниела, която е знаела, че подготвят убийството. Срещу нея обаче не бяха повдигнати обвинения. Съдът счита, че 15-годишното момиче е класически помагач за жестокото престъпление и би следвало да носи наказателна отговорност, но прокуратурата има правомощията да прецени отговорността на всеки и да повдигне обвинение.

Пред медиите родителите на убитото момиче заявиха, че приемат присъдата на Петър Ангелов, но имат намерение да обжалват присъдата на Тодорова, предаде "Фокус". За нея те ще искат доживотна присъда без право на замяна, защото независимо че не е убила лично детето им, носи по-голямата вина. Майката Ренета Тодорова заяви още, че заради едната любов Петър е отнел живот и намира момчето също за жертва на обстоятелствата.
За Светла Тодорова Ренета бе категорична, че тя никога няма да се промени и че заслужава да остане в затвора, защото след 30 години може да излезе на свобода. По-рано майката разказа как преди години, докато била бременна, лелята я ударила в корема и тя загубила бебето.

Делото се гледа по общия ред. Петър Ангелов поиска от съда да се възползва от привилегията на съкратено съдебно следствие, като признае абсолютно всички факти от обвинителния акт, но Тодорова не се съгласи с това искане.
Процесът срещу двамата продължи само един ден, като бяха разпитани всички 12 свидетели и 11 вещи лица.
Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.