Половин час преди да обезглави британката, 28-годишният Деян Деянов влязъл в друг магазин и поискал да купи голям нож, разказва изданието, цитирано от БТА и в. "24 часа".

Охранителна камера на магазина е запечатала кадър, на който се вижда как българинът показва с ръце какви да бъдат размерите на ножа.
Когато продавачът го попитал за какво му е толкова голям нож, Деянов заявил: "Ще убия някого."
После прокарал пръст по гърлото си, за да покаже как ще заколи човек. Собственикът Карлос отказал да му продаде нож и го изхвърлил от магазина. Той споделя, че е виждал Деян като скитник, който спи в полуразрушена сграда наблизо.

Деянов е следял 60-годишната британка Дженифър Милс -Уестли по-рано през деня. Тя се изплашила и искала да потърси помощ, но той я проследил до китайския магазин, където се разиграла и бруталната сцена. Българинът грабнал нож от близкия рафт и намушкал жената 14 пъти и отрязал главата й.
Свидетели от китайския магазин твърдят, че ножът бил дълъг и тънък, типичен за испанска шунка. Същият нож е намерен в чантата на Деянов.

За него е известно, че е пристигнал на острова края на миналата година и си изкарвал прехраната, раздавайки флаери за китайски ресторант. Местни жители коментират, че станал особено агресивен през последните седмици, след като се разделил с приятелката си.

Края на февруари Деян е бил изписан от психиатрична болница и тогава заявил пред полицията, че планира „нещо голямо" в името на Господ. Според очевидци Деянов често употребявал марихуана, говорел си сам и заплашвал минувачите по улиците, че ще ги унищожи.