Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус".
Райнов издъхна от раните си пред една от къщите в ромската махала, разположена между "Овча купел" и ромския квартал "Факултета". Информациите за случилото се са противоречиви, като първите версии бяха за битова свада.

„Има задържано лице. То е на 29 години, с инициали С. Д. Лицето е криминално проявено, с три присъди – две за кражби, една за грабеж, една регистрация за средна телесна повреда и за измама. В момента колегите работят. Това, което имаме към настоящия момент е, че задържаният е лицето, което явно е причинило смъртта на младежа”, допълни вътрешният министър.

Според разследващите именно 29-годишният мъж последно е нанесъл удара по главата на Райнов, с което е причинил смъртта му.
Очаква се прокуратурата да поиска 72-часова мярка „задържане под стража" за арестувания. Чака се и резултатът от ДНК-анализ. 

Веднага след убийството беше задържан друг мъж - 30-годишният ром Тр. Б., който намушкал по цялото тяло Райнов и после избягал. Аутопсията обаче показа, че тези рани не са причина за смъртта, а тя е настъпила от черепно-мозъчна травма. Така мъжът беше освободен.

Министърът на вътрешните работи каза още, че до края на работния ден ще приключи проверката за работата и дейността на полицията по случая с убийството. Тя бе разпоредена заради твърдения на близките на убития, че наблизо е имало полицаи, които не са се намесили.
По-късно директорът на СДВР Валери Йорданов съобщи, че проверката е посочила, че няма виновност при действията на полицията.

„Първоначалният сигнал, получен в Шесто РПУ, касае адрес, който е грешен. Колегите отиват на адреса, но там няма нищо. 10 минути по-късно сигналът се дублира, но се получава в Трето РПУ. Този сигнал вече касае истинския адрес. Когато колегите отиват там, виждат струпване на около сто лица от ромски произход, които явно се заканват на някого. Оказва се, че те се опитват да набият този, който е домакин (Борислав е бил на гости в това момче – Християн). Те не виждат труп. След като пристигат още три екипа и общо пет екипа обезопасяват района, колегите започват да изясняват какво точно се е случило. Тогава Християн ги води зад къщата и им показва – къде лежи това момче”, разказа комисар Валери Йорданов.

По думите му - цялото това действие се развива в рамките на 35 минути. „Забавянето в реакцията е в резултат първо на грешния адрес. Колегите, които първо са пристигнали на място, не са имали видимост. Не са видели, че има човек, който лежи – момчето е било зад къщата”, каза комисар Валери Йорданов.

На 8 юли пред Народното събрание се състоя граждански протест с участието на роднини и близки на убития младеж. Тогава майката Галина Райнова обвини полицията в бездействие, както и Бърза помощ, която, по думите й, дошла прекалено късно.

След убийството на Райнов в София се случиха още два тежки инцидента между българи и роми. Снощи група младежи от ромски произход пребиха възрастен мъж, който им направил забележка, че пушат в автобус. Впоследствие пребили млад мъж на спирка в "Люлин". При двата инцидента са били задържани осем души в 9-то РПУ.
Предишната вечер пък собственик на погребална агенция простреля трима души в ромска махала, защото му убили кучето.

Няма основание да се смята, че в София има етническо напрежение между роми и българи, констатира Цветан Цветанов.

Текстът е актуализиран към 19.30 часа