ВКС потвърди оправдателните присъди, които миналата година постанови Апелативният съд за Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Атанасова.

Делото, започнало преди 10 години, стана пример за бавно правосъдие.

Адвокатката бе убита на 28 февруари 2000 г. Цели 12 години по-късно делото приключи на първа инстанция с присъди, че всички подсъдими са невинни. Тогава съдия Владимир Астарджиев от Софийския градски съд се мотивира с  "пълно бездействие на разследващите, крещящ непрофесионализъм, прикриване на оневиняващи доказателства за подсъдимите и нито едно пряко доказателство, което да подкрепя обвинението".

Според обвинението Аврамов и Калайджиев притискали адвокатката на фотьойл, докато Димитринка Атанасова нанесла девет удара в главата ѝ с домакинския сатър.

Върховните магистратите обаче подкрепят изводите на предишните инстанции, че не са събрани както преки, така и косвени доказателства срещу тримата подсъдими.

Първостепенна цел на обвинителната власт е била да представи пред съда такива убедителни доказателства, които да го доведат до несъмнен отговор на въпроса кои са извършителите на убийството, тази цел не е постигната, пише в мотивите си ВКС.

Съдът подчертава, че правилно показанията на близките на убитата адвокатка са оценени като предположения, основани на слухове, недомлъвки и лични изводи, защото се основават на проведени разговори.

В решението на съда се коментират и Нанка Колева, съпруга на убития през 2003 г. прокурор Николай Колев, която в хода на процеса заяви, че лично бившият главен прокурор Никола Филчев ѝ е признал, че е убил Надежда Георгиева. ВКС обаче изтъква, че съдът следва да се придържа единствено към обвиненията, предявени към Аврамов, Калайджиев и Атанасова.

"Принципно обстоятелството дали има и друго лице, което няма такова процесуално качество, е извършител на убийството, следва да бъде установено от органите на досъдебното производство в съответствие с изискванията на НПК", допълват магистратите.

ВКС се съгласява и с изводите по отношение на едно от веществените доказателства - потник с кръв в дома на Аврамов. Още САС изтъкна в решението си, че "намирането" му е станало от неустановен полицай, в отсъствие на други свидетели и назначаване на експертизи по него година след това.

"Налице е едно правно "нищо", се казваше в мотивите на предишната инстанции, които са напълно споделени от върховните съдии.

Те обръщат внимание и на твърдението, че долните инстанции не са обърнали достатъчно внимание на намерената угарка от цигара в дома на Георгиева, за която е установено, че е на Калайджиев. Доказано беше, че той е извършил ремонт и посещавал жилището й след това, като е нямало как да се установи дали угарката е оставена там по време на убийството.

"Действително съществуват множество предположения, но и настоящата инстанция счита, че най-невероятно е угарката да е попаднала в апартамента в деня на престъплението. След извършване на деянието, жилището е било почистено перфектно, като са липсвали каквито и да било следи. Не би могло да се предположи, че е била проявена такава драстична небрежност, че да бъде оставен фас с ДНК на един от извършителите", се казва още в решението.

Още докато делото течеше, защитата на Димитринка Атанасова обяви, че след окончателното му приключване, случаят ще бъде отнесен до Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Делото срещу Атанасова се гледаше задочно, след като преди години тя замина за Великобритания, а местните власти отказаха да я екстрадират.