Днес от пресцентъра на МВР съобщиха, че е разкрит извършителят на убийство, станало около 18.40 часа на 14 юли в жилище на ул.”Цанко Церковски” 13 в столичния квартал "Лозенец".

След сигнал, незабавно към адреса били насочени екипи на полицията и Спешна помощ, които установили смъртоносно прострелян с пистолет 55-годишен мъж. На място е задържан и извършителят на тежкото криминално деяние - Н.Х., на 57 г., от София, се казва в официалното съобщение. По-късно от прокуратурата потвърдиха, че става дума за Николай Христов и уточниха, че той е застрелял другия мъж в дясното око.

По случая е било образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура, на извършителя е повдигнато обвинение в умишлено убийство и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок от 72 часа. На 17 юли, с определение на Софийски градски съд, мярката е изменена в постоянна и той остава в ареста.

По информация на БНР се съобщава чак сега за разкриването на престъплението, защото първоначалната версия била за самоубийство. Установено е, че във фаталния ден Христов прекарал часове наред с жертвата и жена в жилището си. След като дошла полицията, шефът на фонда твърдял, че неговият приятел Красимир Илиев се е прострелял сам. По непотвърдена информация двамата изпили голямо количество алкохол. 

Николай Христов оглави фонда, след като предишният управител бе уволнен за раздаване на пари на приближени. Учени излязоха на протести, а тогавашният министър на образованието Сергей Игнатов бе свален от поста.

Преди месец управителят на фонда бе обвинен от депутата от Патриотичния фронт Милен Михов , че "не е изразходил поверените му публични средства по икономичен, ефикасен и ефективен начин", като е сключил договори, възлизащи на 163 468 лв. Михов се позовава на одитен доклад за извършена проверка на управлението на ФНИ.

Сега от МОН обявиха, че ще търсят нов управител.

Христов има и политическа кариера - той е бил зам.-председател на координационния съвет на СДС - Враца, политически секретар на Радикалдемократическата партия и член на Централното бюро на Демократическата партия, депутат в 36-то, 37-о и 38-о НС.