В митохондриите се съдържат данни от ДНК-то на собственика на космите, което ще покаже и кой точно е убиецът на момичето. До момента по случая е направена само морфологична експертиза, съобщи "Стандарт". Заключението гласи, че намерените косми са от ръцете, гърдите и половите органи на задържания Пламен Трифонов.  

28-годишната Яна Христова бе намерена удушена в Борисовата градина в началото на юли. Седмица по-късно МВР арестува Трифонов, но продължи да търси и втори заподозрян за убийството - преводача Николай Русинов-Чеци. Той бе задържан дни по-късно на връщане от Истанбул, но беше освободен.
Русинов твърди, че като си тръгнал от Борисовата градина, Яна била жива и спяла. Мъжът обаче ще бъде викан отново на разпит, а Пламен вероятно ще бъде подложен на детектор на лъжата.

Пламен Трифонов остава в ареста по обвинения в убийството на Яна Кръстева, припомня Би Ти Ви. Пред телевизията майката на обвиняемия заяви, че във фаталната вечер Пламен не е оставал в Борисовата градина, а се е прибрал с нея. "Пламен е едно културно, възпитано момче, което даже служеше на митница – КПП. Колко престъпници имаше, колко награди за хванати с пренасяне на наркотици получи. Това, че в момента сме в малко затруднено положение, стига вестниците са писали, че сме клошари", каза още майката Емилия.  

50 от разпитаните за Яна са били пияни до безпаметност и са спали из храстите в Борисовата градина в нощта на убийството, заяви по-рано в интервю за вестник "24 часа" Ивайло Спиридонов, зам.-директор на СДВР.