Според разследващите на 16 януари 53-годишният бездомник Красимир Куртев се скарал с 14-годишния Денис и негов 13-годишен приятел. На следващия ден момчетата му нанесли побой. Три дни по-късно двете момчета отново нанесли жесток побой над мъжа, след което той издъхнал. 

По-голямото момче бе задържано и обвинено в убийството на мъжа по хулигански подбуди, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. 13-годишният му съучастник обаче по закон не може да носи наказателна отговорност. 

Съдебно-медицинска експертиза е установила, че смъртта на бездомния мъж е настъпила вследствие тежка черепно-мозъчна травма.

Днес втората съдебна инстанция остави без уважение жалбата на защитата на непълнолетния обвиняем. Самият Денис каза пред съда: „Много съжалявам. Искам да се прибера в нас.“

Въпреки, че процесуална мярка за принуда „задържане под стража“ спрямо непълнолетно лице се прилага в изключителни случаи, Варненският апелативен съд сподели всички основания на първата съдебна инстанция за първоначалния арест.

Престъплението е тежко по смисъла на закона и се наказва с „лишаване от свобода“  за срок от 15 до 20 г.,  доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Заради непълнолетието на извършителя обаче, това наказание следва да се редуцира със затвор от 3 до 10 години.

Апелативните магистрати намериха, че събраните множество гласни свидетелства, както и обясненията на самия обвиняем водят до обоснованото предположение, че Денис е съпричастен към престъплението, за което е привлечен. От събраните в хода на разследването свидетелски показания се установява, че е имало и други случаи на упражнявано насилие от непълнолетния Денис, основно върху възрастни хора, които за щастие не са довели до фатален резултат.

Това мотивира и Апелативният съд да приеме, че е налице и опасност момчето да извърши престъпление.

Втората съдебна инстанция записа в своето определение, че Окръжният съд правилно е преценил, че нито родителските грижи, нито надзора на училището или на инспектор ДПС (Детска педагогическа стая) биха осъществили законосъобразен контрол над 14-годишния Денис.

Решението не подлежи на обжалване и протест.