Това заяви един от обвиняемите по делото - бившият полковник от Министерството на вътрешните работи на Русия Дмитрий Павлюченков, съобщава руският вестник "Комерсант", цитиран от РИА Новости.

По думите на Павлюченков възможният поръчител на убийството, което бе извършено на 7 октомври 2006 г. в Москва, е руският олигарх Борис Березовски. Защитата на бившия полковник обаче не коментира тезата му, а от следствието отказаха коментар.

Дмитрий Павлюченков, който няколко години е бил таен свидетел по делото, неочаквано през август беше задържан като организатор на убийството на Политковская, докато е бил действащ служител на московската милиция. Говорителят на следствието Владимир Маркин тогава каза, че срещу заплащане Павлюченков е получил поръчка да организира убийството на Политковская и е създал организирана престъпна група. Той поръчал на подчинените си да следят журналистката. Информацията и оръжието на убийството предал на непосредствения изпълнител на убийството.

По информация на в. "Комерсант" обаче, в близко време делото срещу Павлюченков ще бъде отделено и той ще получи минимална присъда.

Според следствието в групата, организирала и извършила убийството, влизат чеченецът Лом-Али Гайтукаев, Сергей Хаджикурбанов, Дмитрий Павлюченков и братята Джабраил, Ибрагим и Рустам Махмудови, като прекият организатор е Гайтукаев.

Първото дело за убийството на Анна Политковская приключи през 2009 г., като обвинените - двамата братя на смятания за извършител Рустам Махмудов - Джабраил и Ибрахим, и бившият полицай Сергей Хаджикурбанов, който беше обвинен, че помогнал на убиеца да избяга, бяха оправдани.
Самият Рустам Махмудов бе издирван в продължение на години и арестуван в Грозни в края на май т.г.