От училища в цялата страна призоваха ученици да не им носят цветя на първия учебен ден, а парите за цветя да се дарят за пострадалите от наводененията райони.

Коларова коментира пред Нова телевизия, че красивите букети не струват пари.
Според нея на 15 септември и 24 май децата трябва да отидат с цветя.

"Учителите няма да се обидят, ако за тях няма цветя, но за децата няма да е празник, особено за децата, които отиват в първи клас", обясни още тя, но добави, че всяко училище е свободно да реализира такава идея.

Министърът каза още, че наводненията няма да попречат на навременното отваряне на училищата. Запитана дали е нормално ръководствата на училищата да искат пари от родителите за ремонти, добави, че те нямало да приключат, ако не са помагали родителите, както финансово, така и с труд.

„Успешното начало на учебната година стана възможно и заради усилията на общините, и на родителите”, заяви Коларова.

Тя все пак призна, че има няколко учебни заведения, където все още има частични ремонти, а децата известно време ще трябва да делят сградите си със строители.

Учителите от ОУ "Цанко Церковски" в Мизия подкрепят кампанията на колегите си от страната разходите за цветя в първия учебен ден да бъдат дарени на пострадалите при бедствия, предаде междувременно БНР.

Училището е сред най-засегнатите сгради от опустошителното наводнение в града.

"Единодушно взехме решение да се присъединим към тази кампания. Отправихме призив към нашите родители. На 15 септември нека учителите в Мизия да нямат цветя, но да покажат, че имат сърца и че мислят за всички останали пострадали. С колегите ще помогнем на други страдащи като нас, за да бъдем част от тази съпричастна общност, която си помагаше в бедата, която ни сполетя", коментира директорът Галина Вълчанова.

Освен за щетите по учебната сграда, даренията ще бъдат разпределени за пострадалите от наводнението около 100 от 260-те ученици и 11 педагози.

АНКЕТА: Как бихте помогнали на пострадали при бедствия?