Това прогнозира пред bTV Джоузеф Огъстин от консултантската фирма "Джей Дабйъл Ю Ай".

Той разказа подробности около евентуалната процедура, както и за последствията за хората, от които Цветан Василев се оплаква и търси защита в Съединените щати.

Със закона "Магнитски", приет от Конгреса на САЩ, американското правителство може да защити жертви на репресии и нарушения на човешките права вследствие на разкрити случаи на корупция по високите етажи на властта.

Ако молбата на Цветан Василев бъде одобрена от Държавния департамент и Министерството на финансите, решението остава в ръцете на президента Доналд Тръмп.

"Президентът Тръмп заяви през април, че е много заинтригуван да разгледа случаи на жертви, които попадат под закона „Магнитски”. Така, че очакваме целият процес да продължи между шест и девет месеца", заяви Джоузеф Огъстин.

Ако президентът Тръмп каже „Да” срещу депутата Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров, посочени в молбата като нарушили правата на Цветан Василев, може да бъдат наложени санкции, като отказ на визи за САЩ и замразяване на авоарите.

"Колкото до г-н Василев, заповедта на Интерпол за неговия арест вероятно ще бъде отменена и той ще може да възобнови бизнес кариерата си", добави Джоузеф Огъстин.

По мнението на Огъстин, случаят с Цветан Василев е благоприятна възможност за българското правителство да подобри имиджа на страната ни по отношение на корупцията и тромавата съдебната система, за които България често е критикувана.

"Това е възможност за премиера да покаже на света и на Европейския съюз, че гледа сериозно на проблема с корупцията у дома и се стреми да направи ситуацията в България по-добра и съответстваща на западните стандарти", каза още Огъстин.

Цветан Василев, който е обвинен от българското правосъдие за пране на пари и присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ, неотдавна е наел вашингтонската юридическа фирма JWI Inc. срещу 50 000 долара на месец да подготви документите му, с които да убеди Вашингтон, че е бил несправедливо очернен и да поиска защита по закона "Глобален Магнитски".

Преди Василев да подпише договора с фирмата, която да го представлява, нейният вицепрезидент Джоузеф Огъстин го е посетил в Сърбия, за да се запознае със случая. Огъстин бил убеден да се заеме със защитата на Василев от свой приятел.