Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов на форум "Превенция на престъпността чрез партньорство - стратегии за повече сигурност на гражданите", цитиран от БГНЕС.

В момента в България има 2400 лицензирани пункта за изкупуване на цветни метали. Според вътрешния министър обаче Народното събрание трябва да направи промени в съответния закон, който регулира работата на пунктовете за изкупуване на цветни метали.

По думите на Цветанов каквито и мерки да се вземат, законодателната база в момента е такава, че всяка една политика ще бъде обречена за ограничаване на тези престъпления.
"Така и в ЕС, в страна-членка на ЕС не може физическото лице "Х" да носи релса и да я предава за вторични суровини. Няма как да се е сдобил с нея, защото това е част от националната железопътна инфраструктура и тя е собственост на държавата и само държавни предприятия могат да предават", мотивира се вицепремиерът.

Той работи даде и друг пример, че не може физическо лице да носи един-два тона кабели, които е видно, че са изгорели и са прекъснати и са нанесли щети на българския данъкоплатец. Според него, за да има истински контрол в тази сфера, трябва да се ангажират и фирмите, които получават този лиценз.

Електроразпределителните компании постоянно се оплакват от крадците на кабели, които нанасят големи щети на съоръженията. Преди дни Росен Йорданов, директор на "Експлоатация и поддържане на мрежата" в ЧЕЗ заяви, че компанията няма да престане да апелира за строги наказателни мерки срещу крадците на съоръжения и стриктни регламенти за търговията с цветни метали.