В хода на разследване са събрани доказателства, че бившият вътрешен министър е извършил длъжностно присвояване в големи размери в полза на другиго – около 50 000 лв. от бюджета на МВР, като за улесняването му е извършено и престъпление по служба. 

Парите са присвоени в полза на разследвания бивш великотърновски антимафиот Орлин Тодоров, във връзка с когото Цветанов вече е подсъдим заради това, че е отказал да го подслушват (неотдавна съдийката по делото бе принудена да си направи отвод - б.р.).

Новото обвинение е, че като министър Цветанов разпоредил на Тодоров да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето след отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който реално е бил задържан под стража в затвора Ловеч.

По този начин Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР.

Цветан Цветанов е обвиняем и за съзнателно бездействие, с което е допуснал негови подчинени от СДОТО да извършват длъжностни престъпления при използване на СРС-та.
За това обвинение за първи път бе свален имунитет му. По закон за всяко следващо процедурата се повтаря.


Схемата с присвояването

Прокуратурата подробно описва как са се разиграли събитията.

На 11.03.2011 г. на Орлин Тодоров е повдигнато обвинение за разгласяване на класифицирана информация по знакови случаи, като „Бебето във фризера”, „Килърите” и „Фалшификаторите”. Съдът му налага мярка за неотклонение „задържане под стража“. Във връзка с това на 19.03. Цветанов образува дисциплинарно производство срещу Тодоров и го отстранява временно от длъжност.

На 21.11. на Тодоров е отнето разрешението за достъп до класифицирана информация и по закон той трябва да бъде отстранен от длъжност.
Въпреки това, със заповед от 23.12. Цветанов му налага само наказание „порицание“ и го възстановява на същата длъжност - началник сектор БОП във Велико Търново.  

Освен това, Цветанов разпорежда да му се изплати възнаграждение за времето от неговото отстраняване до издаване на заповедта.

На 09.01.2012 г. е издадена нова заповед от Цветанов, с която за втори път временно отстранява от длъжност Тодоров. Впоследствие, продължавайки да се намира в затвора, той подава заявление за напускане по собствено желание и така на 29.02. Цветанов прекратява договора му.

Със същата заповед министърът разпорежда на Тодоров да бъдат изплатени в пълен размер обезщетения, което е направено със заповед на тогавашния шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който също е разследван - за подкуп.