МВР подписа споразумение с фирмата изпълнител "Сименс" и прие окончателно изработената системаза документите, като остава ангажиментът на немската компания да я поддържа и оптимизира в бъдеще, предаде БГНЕС.

Първоначално договорената офертна цена на поръчката беше 116 млн. евро.

Заради проблемите с бланките за международните паспорти, които по вина на "Сименс" забавиха издаването им през август, сега се прави ревизия на цената.
"Решихме да намалим цената на договора, като компенсация за създадените проблеми. Извиняваме се за тях, но нека не забравяме, че въпреки това има издадени близо 3 млн. документа, което е два пъти повече от подписаното в договора", заяви Жизела Фукс, представител на "Сименс". 
Според нея винаги възникват трудности в началото, но важно е какво се прави от двете страни, за да се преодолеят.

"Това, което смятам, че е най-важно е, че запазваме финансовата гаранция от 1,2 млн. евро и въвеждаме изцяло нова гаранция до края на изпълнението на договора в размер на 3 млн. евро", обясни пък вицепремиерът, който уточни, че до този момент са изработени близо 2,8 милиона документи.

Той изтъкна, че проектът за новите лични документи е трябвало да бъде възложен в много по-ранен етап, а не през 2010 година, когато беше пикът на изработването им.
Нормално беше тази система да започне експлоатация през 2008-2009 година и днес си задаваме въпроса защо, въпреки че първата обществената поръчка е била за централизирана система, е стартирана процедура за децентрализирана система, попита Цветанов.

Министърът заяви, че централизираната система "излиза много по-евтино, тъй като се спестяват разходите за оборудване и ремонт на 30 пункта, като това се случва само в един".
Специализираната куриерска служба към МВР всекидневно има разходи за транспортирането на консумативите за новите лични документи, даде Цветанов.
Той също се извини на българските граждани заради проблемите с ваденето на документи.