Той допълни, че арестуваният член на престъпната група "Килърите" е споменавал също, че президентът е човекът, който ще му помогне за неговото излизане на свобода, предаде Дарик радио.

Вчера, след като отрече информацията на РЗС, че в деня на убийството на Юри Галев се е срещал със Сумиста, Цветанов заяви пред журналисти: "Аз този човек визуално не съм го виждал. Визуално пред мен не е стоял. Не съм го виждал и не знам колко му е обемът. Може би президентът ще каже".

Вицепремиерът обаче не поясни каква е според него връзката между двамата.
Засега е известно само, че държавният глава беше патрон на европейското първенство по сумо преди няколко месеца. Веднага след задържането на Стоянов през юли обаче, се появи информация, че е бил съветник на Първанов, която бе категорично отречена от президенството. Оказа се, че Сумиста е бил съветник в парламента.

По-рано днес пред репортери във Велико Търново Цветанов отново замеси Първанов с "Октопода". Министърът се обърна към журналисти с упрека как не са разбрали досега, че Първанов е политически гръб на Алексей Петров, съобщи “Фокус”.
„Когато всички се чудим как да връзваме двата края и фалираха банките, вие виждате как са се разпределяли таксиметрови фирми (Петров е обвинен, че е рекетирал собственици на такси компании - б.р.) и как лично президентът Първанов е поемал ангажимента да осигури такъв бизнес.
Всички ние знаем как функционира този бизнес. И подкрепата е в това, че Първанов се покриваше и не вземаше никакво отношение, може би е съсредоточен не толкова по оценката на това, което прави МВР по „Килърите” и „Октопода”, и по „Наглите”, а по неговия политически проект, който може би ще стартира скоро”, каза Цветанов.

Междувременно в Лясковец той заяви, че в групировката "Октопод" Петров е ръководител силовия сектор и е работил по намирането на компромати.
"За мен е изключително интересно и се надявам да получим отговори и на други въпроси, излезли в публичното пространство - как са се разпределяли таксиметрови фирми, стрелбата по Алексей Петров (през 2002 г. той бе прострелян пред басейна "Спартак" - б.р.), личното му познанство с Надежда Михайлова, назначаването на Никола Филчев като главен прокурор (твърди се се, че той е бил близък с Петров - б.р.) и убийството на ямболската адвокатка", каза още министърът.

По-късно от прессекретариата на държавния глава разпространиха официално изявление, в което се казва: "Президентът Георги Първанов проявява разбиране към силно притесненото положение, в което се намира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, очевидно затруднен да отговори на отправените към него въпроси по повод на имотното му състояние. Вместо да даде конкретни и точни отговори, министър Цветанов се опитва да провокира изкуствено конфликт с държавния глава". 

Първанов призовава Цветанов да отговори на следните въпроси, които ще хвърлят светлина върху това кой е "политически гръб на Алексей Петров": Кои политици са имали бизнес отношения с Петров и кои са техните фирми; Кой, по чие предложение, с какви мотиви и кога привлече Петров в службите? Кой и защо го назначи в ДАНС? С какви функции и задачи той е бил натоварен; Столичната община имала ли е бизнес отношения със застрахователната компания "Лев Инс" във времето, когато сегашният премиер беше кмет на София, а министър Цветанов - негов заместник по сигурността; Алексей Петров или негови фирми финансирали ли са предизборни кампании на ГЕРБ, или на някой от нейните лидери.

Президентът настоява да се огласят имената на всички политици, които са водили телефонни разговори с Алексей Петров, се призовава накрая в съобщението.