ЦИК ще изпълни решението на съда и ще организира процедура по провеждане на обществена поръчка за осигуряване на машини във всички избирателни секции. Това заяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред БНТ.

Преди дни от "Нова република" внесоха жалба заради решението на комисията машинното гласуване да се проведе само в 500 избирателни секции в страната вместо във всички над 12 хиляди.
Очаква се ВАС да се произнесе по казуса днес или утре.

Миналата 2016 г. трябваше да е последната, в която се гласуваше експериментално само в 500 секции. Заради предсрочните избори обаче стана ясно, че ще има затрудненията с машинното гласуване, защото няма откъде да се намерят 12 500 машини за 2 месеца, както и навреме да се обучат членовете на СИК.

На вчерашната пресконференция служебният кабинет обаче изрази готовност да увеличи план-сметката за изборите, за да бъде осигурено машинното гласуване.
Засега на 29,905 млн. лв. възлиза план-сметката за провеждането на изборите.

"Машинното гласуване вече не е експериментално, вотът ще бъде зачетен", уточни Нейкова.

Централната избирателна комисия започва приема на документи за регистрация на партии и коалиции от 2 февруари. Крайният срок е 8 февруари, каза още Камелия Нейкова.

До края тази седмица ще бъдат сформирани всички районни избирателни комисии. Листите за участие в предсрочните парламентарни избори трябва да се регистрират до 23 февруари.

От ЦИК препоръчват на българите в чужбина да подават заявления за гласуване по електронен път. По този начин техните данни ще бъдат включени в списъка и няма да се губи време за вписването им, което доведе до големите опашки при предишни вотове.

"Машинното гласуване обаче ще бъде въведено частично. Сроковете сега са много кратки, тъй като изборите през март са извънредни, а не редовните през 2018-а година", обясни Камелия Нейкова.

Имаме ли нужда от машинно гласуване?

За технологията на изборите в студиото на БНТ говориха политологът Димитър Димитров и проф. Михаил Константинов, експерт по изборно законодателство.

"Изкуствено си създадохме този проблем. Трябва да изчакаме решението на Върховния административен съд. Ясно е, че физическо на доставка на 18 000 машини няма. Време за организация на логистиката няма. Време за подготовката на комисиите няма. Машинно гласуване на 26 март няма. Въпроса е да го направим така, че да е законно всичко", каза Михаил Константинов.

По думите му един от проблемите е, че във всяка секция, в обозримото бъдеще, там където ще се гласува с машини ще има и гласуване с хартиени бюлетини.

"Вие не можете да накарате баба Гинка от Гинци, която я е страх да не я жъцне тока да отиде да гласува на компютър, който тя предпочита да го заобикаля. Следователно ще има бюлетини. Какво правят комисиите? Един път си преброяват бюлетините както досега, втори път взимат едни ленти, които им пуска машината с резултата, внимателно преписват на ръка резултатите от компютърната обработка и добавят в големия хартиен протокол. Накрая обобщават резултатите и след като ги обобщят правят отново един протокол, в който обаче е видно кой е гласувал машинно и кой на хартиен носител", обясни експертът

Димитър Димитров даде пример с гласуването в САЩ, където имаше проблеми и повторни ръчни преброявания.

"Резултатите на последните президентски избори в САЩ, когато един от кандидатите поиска ръчно да бъдат проверени резултатите от един щат. Беше направена ръчна проверка. Но имаше някой параметри на подадените гласове на машини, които не съвпадаха с общите параметри, тоест имаше изкривяване и то в противната посока", каза Димитър Димитров.