Митничарите са преброили 240 мастербокса Prima Lux и 94 мастербокса Jing Ling. Общото количество на конфискуваните нелегални цигари е 167 000 кутии или 3,340 милиона къса. Стоката се оценява на стойност над 500 000 лева, а на още толкова възлизат дължимите върху това количество данъци.

Цигарите са открити в хладилен камион, собственост на ямболска фирма. По документи той превозвал пратка моркови, собственост на гръцка фирма, до получател в Румъния. При преминаване на Кулата камионът е претеглен на кантар и митничарите установили неравномерно разпределение на товара. При извършена щателна проверка от митническа мобилна група е установено, че само част от кашоните в 26-те палети съдържат моркови, а останалите са пълни с цигари.

Разкритието става броени дни след започването на поетапното внедряване на новия модул на Българската интегрирана митническа информационна система (БИМИС) "Пътни такси и разрешителни". Новият софтуер бе разработен, след като дейността на "Пътни такси и разрешителни" по граничните пунктове бе включена в правомощията на митниците. Той заменя досегашната система за отчитане на теглото и габаритите на товарните превозни средства. Чрез него се изключва възможността за "поправяне" на данните от кантара, а връзката на модула с БИМИС ще позволи въвеждане на нови показатели и за по-ефективно прилагане на метода "Анализа на риска", уточняват от митническата агенция.