Върху стикера, който ще се залепва на предното стъкло на автомобила, собственикът на колата ще записва и регистрационния й номер. Така ще се избегнат случаите, в които хората с повече от една кола, ползват една и съща винетка, обясни Йотов, цитиран от БТА.

Винетки ще се продават в 3300 пункта в цялата страна, включително и в пощенските станции. Всички винетни стикери ще бъдат с еднаква степен на защита като са включени елементите от новите документи за самоличност.
Детайлизиран е номерът на холограмата, каза Йотов. От съображения за сигурност не пожела да обяснят подробности относно новите защити.

Банковата такса за покупка на винетка от ГКПП е 3 лева. Това е символична цена, каза Марияна Петкова, представител на СиБанк. Тя призна, че има случаи на оплаквания от граждани, че са им искали големи комисионни при купуване на стикери от ГКПП.

При пререгистрация на автомобила и при подмяна на регистрационния номер КАТ ще издава служебна бележка, с която превозното средство може да се движи по пътищата.

Приходите от винетни такси до края на ноември са над 191 млн. лв., като са продадени 5 859 341 винетки. За сравнение за същия период на 2009 г. са продадени 5 101 783 броя за 12 млн. лв. по-малко. От агенцията искат в Закона за пътищата да бъде прецизирано понятието "винетка" и дефинирането й като ценна книга, тъй като досега тя беше дефинирана като указателен знак, съобщи БГНЕС.

Ръководството на "Пътна инфраструктура" предлага и да се повишат санкциите, които не са променяни от 2004 г. При невалиден стикер, стикер с изтекъл срок или с невписан регистрационен номер на автомобил, санкциите се вдигат от 1000 на 3000 лв. на товарни автомобили и от 100 на 300 лв за леки. 

Моделът на пътните винетки ще бъде заменен с електронни тол-системи от началото на 2013 г., обяви през май министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.