Изключително интензивният трафик в последния месец през турските гранични контролно-пропускателни пунктове и оформилите се километрични опашки на границите с България и Гърция предизвикаха силно недоволство. Турските медии тези дни непрекъснато съобщават за опашки по границите към България и Гърция, за недоволство и протести на пътници.

Според медиите предишния ден пътниците са чакали около 15 часа на ГКПП Капъкуле, за да преминат на Капитан Андреево и по десетина часа на други пунктове.

Министърът за митниците и търговията Бюлент Тюфенкчи заяви на пресконференция, че са взети изключителни мерки за облекчаване на митническите процедури, с които да се намалят опашките и чакането по границите, съобщи БТА.

"Предстои да отменим някои митнически процедури, които смятаме, че са излишни и забавят трафика. В скоро време ще зарадваме с добра новина нашите граждани", заяви той.

Новият проект предвижда всички процедури да бъдат електронизирани и да се извършват на едно гише, вместо на шест, както е сега.

По думите на турския министър, за да се облекчи трафикът на Капъкуле, предстои да бъде увеличен двойно пропускателният капацитет на ГКПП Хамзабейли/Лесово.

"Хамзабейли се преустройва и модернизира. Пунктът обаче ще продължи да работи без прекъсване независимо от строителните работи", подчерта той.

По данни на митническата администрация сега през Хамзабейли годишно прeминават около 1 млн. пътници с 450 000 превозни средства, от които 250 000 са тирове. След като привърши реконструкцията на ГКПП-то, през него ще преминават по 1 млн. превозни средства на година.