Артилерията на турските въоръжени сили е подложила на обстрел четири региона в Северна Сирия в рамките на мерките за реагиране на трансгранични заплахи, заяви пред Анадолската агенция министърът на националната отбрана Исмет Йълмаз, цитиран от ТАСС и БТА.

Стрелбата е отговор с цел възпиране на изстрелян минометен снаряд от силите на партията "Демократичен съюз" и на Кюрдската работническа партия (ПКК) срещу територията на Турция, каза Йълмаз.

Същевременно той потвърди, че Турция няма да изпраща военни части в Сирия.

Батарея гаубици в провинция Килис е открила огън срещу елементи (бойни единици), открити в регионите Мараназ, Сиджарназ, Тал Рафат и летище Менах.

Телевизия Ен Ти Ви, цитирана от ТАСС, съобщи, че за последните две денонощия турската артилерия е дала 100 залпа по 50 цели в Сирия недалеч от границата.

Тяло: -3248 Военното летище Менах в момента е под контрола на кюрдските Сили за защита на народа (YPG, въоръженото крило на "Демократичния съюз"), които направиха опит да напреднат на север към град Азаз на 10 км от границата с Турция. Във връзка с това артилерията, която има ефективен обсег 40 км, е нанесла удари по позиции на кюрдските сили близо до базата Менах.

От два дни Турция обстрелва райони на Сирия, контролирани главно от кюрдските сили в сирийската провинция Алепо.

Сирийското министерство на външните работи осъди "престъпленията и повтарящите се атаки на Турция срещу сирийския народ и териториалната цялост на Сирия", посочва сирийската агенция САНА.

Дамаск също така обвини Анкара, че е позволила преминаването в Сирия на оръжия и на бойци през пропускателния пункт Баб ал Салама към провинция Алепо.

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу нарече обстрела отговор на заплахата по границите на Турция от кюрдите и настоя те да напуснат позициите си на север от Алепо. Лидерът на партията на сирийските кюрди Салих Муслим отказа.

Франция и САЩ призоваха Турция да спре обстрела по кюрдските зони в Сирия.

Руски крилати ракети в района 

Новият малък ракетен кораб "Зельоний Дол" от Черноморския флот, снабден с крилати ракети "Калибър-НК", снощи премина черноморските проливи и влезе в Средиземно море, предаде Интерфакс, като цитира турски медии, които са публикували снимки от плаването му през Босфора.

Истанбулски сайтове съобщили също, че заедно с кораба в акваторията на Средиземно море е влязъл и съпровождащия го миночистач "Ковровец".

Очаква се още днес те да се доближат до бреговете на Сирия, където ще се присъединят към Средиземноморската ескадра на Русия.

Пресслужбата на Черноморския флот съобщи по-рано, че ракетният кораб "Зельоний Дол" и морският миночистач "Ковровец" са отплавали от Севастопол към Средиземно море "за изпълнение на планови задачи в състава на постоянната групировка на ВМФ в съответствие с плана за ротация на силите".

Новият ракетен кораб, който в края на миналата година влезе в състава на Черноморския флот, е въоръжен със същите крилати ракети, изстреляни през ноември от кораби на Каспийската флотилия и през декември от подводницата на Черноморския флот "Ростов на Дон" от акваторията на Средиземно море по цели на "Исляска държава" в Сирия.