Нанесени са и сериозни материални щети в резултат на силния взрив, съобщи БНР.

Премиерът Реджеп Ердоган остро осъди извършителите на терористичното нападение и обеща виновниците скоро да бъдат заловени. Силната експлозия разтърси в 9 сутринта Сютлюдже – един от централните квартали на Истанбул. Бомбата е била поставена през нощта от неизвестни лица на място, което се намира между партийното бюро на ПСР и офис на Дружеството на независимите индустриалци и бизнесмени МЮСИАД, известни като представители на зеления капитал и с близостта си до управлаващите проислямисти.

От изявление на директора на истанбулската полиция Хюсейин Чапкън, който дойде веднага на мястото на експлозията, стана ясно, че взривното устройство е било заложено върху изоставен мотоциклет и задействано от разстояние, докато край него преминавал полицейски автобус с 21 служители на реда. До момента никой не е поел отговорността за силния взрив, който според сапьорите е бил причинен от пластичен експлозив.

Пред медиите шефът на полицията заяви, че като стил нападението напомня терористичния акт от 21 май 2011 година в Истанбул, който беше извършен също в 9 часа близо до полицейската академия в кв. Етилер. Тогава при експлозия на спирка бе убит един полицай, а други осем бяха ранени. Бомбата също бе поставена върху мотоциклет.

Съмненията са насочени отново към кюрдска групировка близка до ПКК или крайно леви екстремисти.