Взривът е станал до военни общежития в квартал Халкалъ, предаде БНР. Сред загиналите е 17-годишната дъщеря на един от военните. Трима от ранените са в тежко състояние.

Бомбата е избухнала след като е била задействана от разстояние към 7.15 ч., докато два автобуса с военни и близките им са пътували към общежитията. Тя е поразила само втория автобус. Предполага се, че взривът е задействан с мобилен телефон.

Полицията веднага взе изключителни мерки за сигурност в района. Никой не се допуска зад загражденията заради вероятен нов взрив.

Засега никой не е поел отговорност за терористичното нападение, но основно съмненията на силите за сигурност са насочени към сепаратистите от Кюрдската работническа партия (ПКК), която е обявена за терористична организация от ЕС и САЩ, освен от Турция.

Нападението идва ден, след като турски военни части навлязоха в иракска територия в преследване на бунтовниците от ПКК. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви преди това, че ще се бори докрай срещу ПКК.

От ПКК през уикенда заплашиха да атакуват всички градове в Турция, ако армията продължи да преследва кюрдските партизани.
"Турция иска да ни вкара във война. Тя не е искрена по кюрдския въпрос и не иска да се заеме с него по мирен начин", заяви говорителят на организацията Ахмед Денис от Арбил - столицата на иракския автономен регион Иракски Кюрдистан.

В събота при нападение на бунтовниците срещу военен пост в Шемдинли, в Източна Турция, загинаха 11 военни.