Очаква се Европейският съвет да призове за повишаване на броя на върнатите в Турция мигранти, незаконно проникнали в ЕС през Гърция, предаде БТА.

Турция ще скъса споразумението с ЕС за мигрантите, ако до края на годината не бъде въведен безвизов режим, запаши вчера турският министър по европейските въпроси Омер Челик.

„Ако до края на годината няма безвизов режим, ние няма да въведем в действие споразумението за обратното приемане (на мигрантите)", заяви той. По думите му това ще се превърне в „естествена смърт на процеса“ на сътрудничество с ЕС за мигрантите.
„Тогава няма да има смисъл от съществуването на споразумението, то ще бъде скъсано“, подчерта министърът, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

В документите за срещата на ЕС се отчита, че вече се наблюдава значителен спад в потока на идващите в Европа чужденци. "Входът" от централната част на Средиземноморието остава основният източник на незаконна миграция. Според данните най-често мигрантите сега идват от Африка и главно от Нигерия и Еритрея.

Предвижда се ЕС да сключва отделни споразумения с държавите на произход и транзит на мигрантите, за да бъдат те възпирани или приемани обратно.

ЕС - Русия

Европейският съвет ще обсъди дългосрочните стратегически отношения с Русия. В писмото си до държавните и правителствените ръководители председателят на Европейския съвет Доналд Туск определя Русия като "важен съсед". Той отбелязва, че решения по темата за отношенията с Москва ще бъдат взети през декември.

По неговите думи основното средство в двустранните отношения с Русия остава единството на ЕС. До днес, въпреки нашите различия, в ЕС успяхме да останем единни, трябва да продължим така, пише той.

Предвижда се разговорът тази вечер да засегне външното руско влияние, включително в Сирия, Украйна и на Балканите.

ЕС-Великобритания и Канада

Очаква се британският премиер Тереза Мей да говори за намеренията на правителството в Лондон за задействане на чл. 50 от договора за ЕС.

Утре Европейският съвет ще обсъди търговското споразумение ЕС-Канада. Очаква се това да бъде решителен момент, доколкото Белгия засега отказва да подпише документа.

Възможно е на заседанието да бъде постигнат пробив, като в противен случай не е изключено насроченото за следващата седмица заседание ЕС-Канада да бъде отменено.