През лятото турският съвет за висше образование взе решение да не признава издаваните от нашите университети дипломи на турски младежи, защото някои от документите били фалшиви. Ключът в спора са отношенията с фирмите-посредници, които набират желаещи да учат висше образование.

Ректорите ще обсъждат на Управителен съвет писмото на турския посланик от 28 септември. Според председателя на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет в София, то е много скандално и неочаквано.

Турският посланик ни е пуснал 11 нареждания какво трябва да правим, обясни Митев пред БНР. Една от "заповедите" е "да се признае наличието на структурни и трайно установени проблеми в сегашната система, извършени от добре организирани и заинтересовани групи от хора".

"Това е безумие. Той иска да признаем, че сме мафиотска структура. Това е изключително обидно и се надяваме Министерството на външните работи да извика турския посланик и да му зададе въпроса – какво разбира под това, че в нашето висше образование има добре организирани заинтересовани групи от хора", настоява проф. Митев.
По думите му просветният министър Сергей Игнатов е докладвал на премиера и външния министър за писмото.

"Ако външно министерство и сега не реагира, просто нямам думи. Останалите 10 точки са нонсенс", каза още Митев.
Според председателя на Съвета на ректорите, това напрежение е създадено изкуствено от турска страна, а ние сме потърпевши.

Проф. Митев бил в Турция, за да разбере повече за проблема. Там обаче той и колегите му били посрещнати по изключително унизителен начин.

"Трябваше да изминем 2000 км, за да разберем, че не искат да коментират темата със Съвета на ректорите. Явно, че гонят други цели. Ние се оплакахме, поискахме извинение от тях. Нашето оплакване беше публикувано в трите най-големи турски вестника. От турска страна в лицето на Републиканската партия имаме съюзник. Те поставят въпроса и се надяваме, че ще помогнат за решаването му. Има политически елемент. Иначе не мога да си обясня тези безсмислени искания от турския посланик", обясни още Митев.

По думите му това е атака към нашето висше образование и по този начин се цели да се подрие авторитета му. Той очаква, че ще има и други атаки.

В началото на академичната година министър Сергей Игнатов заяви, че случаите на подмяна на български дипломи в Турция са предадени на прокуратурата и МВР.
Той обясни, че нарушението е на турските граждани, които са поръчали документи с невярно съдържание.
Тогава пред Аулата на Софийския университет представители на Дружеството на турските студенти в България бяха издигнали плакат "Очакваме вашата подкрепа за признаването на българските дипломи в Турция".

Съветът на ректорите вече настоя правителството да изпрати протестна нота до турският съвет за висше образование и да отнесе въпроса до Европейската комисия.