Що се отнася до кипърските гърци, Ердоган е заявил, че те трябва или да изчакат решение на проблема с етнически разделения остров, или да включат кипърските турци в енергийните си планове, съобщава в. "Вима".

На среща в Анкара с премиера на т. нар. Севернокипърска турска република (СКТР) Туфан Ерхюрман и с неговия заместник Кудрет Йозерсай, турският държавен глава предложил населението на кипърските турци да се увеличи, така че икономиката на "Северен Кипър да се изравни с тази на кипърските гърци".

Позовавайки се на дипломатически източници, турската агенция Доган съобщила, че турският президент е казал, че "осигуряването на баланс с юга (в Кипър) ще бъде от полза за кипърския турски народ".

Ердоган отправил и послание, че "правата на кипърските турци ще бъдат защитени до край" що се отнася до проучванията, които текат около Кипър за откриване на въглеводороди.

Според същите дипломатически източници на срещата е било изтъкнато, че Анкара има решителна позиция по въпроса за газовите залежи и че кипърските турци и турската страна имат еднаква позиция по този въпрос.