След като списъкът е готов, ще бъде раздаден на хотелиерите, за да не сключват договори с тези оператори и агенции през следващия летен сезон, обясни шефът на варненската туристическа камара Стоян Маринов, цитиран от в. "24 часа".
Черен списък прави и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, каза членът на УС на организацията Веселин Налбантов.

Отказът да се продават легла на туроператори от черния списък е прогонил алкохолните туристи от Турция, допълни Маринов.

Хотелиери вече отправят предупреждения към туроператорите, с които сключват договори, че не желаят алкохолни туристи, твърди пък Налбантов.
Бар кроловете, както се наричат организираните от туроператори пиянски обиколки на заведения, са в нарушение на закона, добява той. Според него баровете, които приемат групите, не са категоризирани, а в самите турове се включват и непълнолетни чужденци, на които е забранено да се продава алкохол.

В края на юли 17-годишен англичанин умря в Слънчев бряг, след като скочи от тераса на хотелска стая пиян. Преди злополуката той е бил на бар крол.

Инициативата за "черен списък" бе обявена седмица след като хотелиерите в Слънчев бряг поискаха в курорта да бъде въведен вечерен час за музика на открито. Те бяха подкрепени от големите туроператори, включително и местните представители на международните компании "Томас Кук" и ТУИ.

Неотдавна се разбра, че в скандинавските страни Слънчев бряг се е превърнал в символ на разврат, обилно полят с алкохол. Шведската мебелна компания "ИКЕА" използва в рекламата си името на курорта, като в неин клип родители казват на дъщеря си: "Мислим, че си прекалено малка, за да те пуснем в Слънчев бряг".